Начало Рали Латвала спечели най-бързото рали в историята на WRC

Латвала спечели най-бързото рали в историята на WRC

46
0

Яри-Мати Латвала спечели най-бързото рали в историята на WRC. Пилотът на Фолксваген триумфира в домашното си рали Финландия, като постигна средна скорост от 125.44 км/ч. С това той подобри рекорда на Себастиен Льоб от 122.89 км/ч, постигнат в същата надпревара през 2012 г.

Латвала изпревари с 13.7 сек съотборника си и лидер в шампионата Себастиен Ожие по макадамовите отсечки около района на Юваскула. Двамата водеха оспорвана битка до самия финал, което беше отлична предпоставка за върховото постижение.

„Това беше едно от най-страхотните ми карания в живота, заяви Латвала. – Горд съм да бъда финландец днес. Имах труден сезон, но да спечеля домашното ми рали е като да спечеля половин световен шампионат. Фокусиран бях върху състезанието от 3 седмици. След разочарованието ми в Полша, реших, че надеждите ми за титлата са приключили и се концентрирах напълно около подготовката за Финландия.”

Ожие, който завърши втори, увеличи аванса си в генералното класиране на 89 точки и може да грабне 3-ата си поредна корона още в следващия кръг в Германия. Надпреварата е от 20 до 23 август този месец.