Начало Рали Латвала срещу Микелсен в битка за победата в Швеция

Латвала срещу Микелсен в битка за победата в Швеция

30
0
Яри-Мати Латвала

Битката за победата в рали Швеция се превърна в двубой на съотборниците от Фолксваген Яри-Мати Латвала срещу Андреас Микелсен.

Световният шампион Себастиен Ожие допусна грешка, изхвърлила го далеч назад в колоната. Французинът навакса голяма част от изоставането и в края на втория ден бе девети в подреждането.

Страхотно е да водиш, но ни предстои още доста работа – съботата е най-дългият ден и ще трябва да се грижим за гумите си колкото се може повече. Шиповете се чупят много лесно на чакъла и тогава се губи страшно много сцепление. Успях да натрупам малка разлика спрямо съекипниците ни, но накрая загубих време и това само показва колко отворен е изходът от надпреварата. Ще продължим борбата с Андреас – би било изумително да спечеля рали Швеция за трети път – коментира Латвала, който е на по-малко от 4 секунди пред норвежкия си колега.

За Микелсен основната цел е подиум и той вече заяви, че няма да предприема ненужни рискове. Все пак Андреас призна, че не може да върви срещу природата си:

Аз съм роден и възпитан като рали пилот, а победата все още е възможна. Опитвам се да притискам Яри-Мати, но все пак без да рискувам прекалено.

Трети в подреждането е Мадс Остберг. Той бе задържан на два пъти от Роберт Кубица и това предизвика сериозно недоволство у пилота на Ситроен.

Започвам да разбирам къде губя време спрямо най-бързите състезатели. Трудно е обаче да се наваксат тези няколко секунди. Опитвам се да адаптирам стила си на каране, за да го постигна. Що се отнася до Кубица, то не знам какво беше направил, но стоеше отстрани на пътя и изведнъж излезе точно пред мен. Наложи се да намаля заради неговата ниска скорост. Втория път излетя, много хора се опитваха да му помогнат и вероятно не ме чуха. Излязох на върха на хълма и видях всички на трасето. Контролирах ситуацията, но чувството не е приятно – обясни Мадс.

Мико Хирвонен (М-Спорт) е на четвърта позиция, следван от От Танак, Крис Мийк, Хенинг Солберг, Понтус Тидеманд, Ожие, Елфин Еванс и т.н.