Начало Рали Латвала триумфира в Мексико

Латвала триумфира в Мексико

52
0

Яри-Мати Латвала спечели убедително рали Мексико, 3-и кръг от първенството на WRC. Финландецът натрупа солиден аванс в първите 3 дни на надпреварата пред съотборника си Себастиен Ожие и в последния просто премина внимателно по отсечките, за да вземе първия си успех за сезона и първи точки.

Пилотът на Фолксваген водеше с минути и половина пред съотборника си и шампион Себастиен Ожие два пробега преди края, но трябваше да го запази в мегадългия 80 км етап Guanajuato. Латвала загуби „само” 25.3 сек в него и 5.4 сек във финалния суперспециален етап, за да вземе общо 27 точки от кръга (25 за победата плюс 2 бонус точки от второто място в последната отсечка).

За Ожие второто място може да се нарече успех, тъй като французинът по този начин увеличи преднината си в шампионата на 38 точки пред Мадс Остберг с Форд Фиеста. Пилотът на М-Спорт завърши надпреварата 4-и на над 5 мин от Латвала, зад Дани Сордо с Хюндай. С класирането си испанецът се изравни с Андреас Микелсен с Фолксваген на 3-ото място в генералното класиране. Двамата имат по 33 точки, 6 по-малко от Остберг.

Микелсен не взе точки, след като в 15-ата отсечка катастрофира и отпадна. Пети в Мексико остана Хейдън Падън с Хюндай, следван от От Танак с Форд Фиеста от екипа на DMACK. Точки взеха още Мартин Прокоп, Лоренцо Бертели, Теему Сунинен и Валери Горбан.