Начало Рали Латвала води в Аржентина в изключителна битка

Латвала води в Аржентина в изключителна битка

49
0
Дани Сордо

Яри-Мати Латвала е начело в рали Аржентина след 6 изминати отсечки от надпреварата, която е 4-и кръг от първенството на WRC. Финландецът води изключителна битка със съотборника си във Фолксваген Себастиен Ожие и Хейдън Падън с Хюндай. Тримата са събрани в едва 6.4 сек, като трети е Ожие, а втори Падън, на 4.8 сек. Доказателство за това колко оспорвана е борбата между тримата бе именно 6-ия етап, в който австралиецът победи само с 0.1 сек шампиона и с 0.6 сек Латвала.

След първите 2 отсечки водеше Ожие, но след това Латвала предприе атака и възползвайки се от по-задната си стартова позиция, спечели последователно 3-ия и 4-ия пробег. В 5-ия бе изпреварен само с 0.9 сек от Тиери Нювил с Хюндай, като призна, че е допуснал някои малки грешки. Белгиецът от своя страна загуби около 6 минути в 4-ата отсечка, след като се наложи да спира на няколко пъти заради електрически проблем. Така за момента Нювил е извън топ 10.

Четвърти в общото класиране е Андреас Микелсен с третия заводски Фолксваген, който изостава на 20 сек от водача. Норвежецът призна, че е карал по-предпазливо, тъй като досега всичките му участия в Аржентина са приключвали с катастрофи. Пети е Дани Сордо с Хюндай на над половин минута от лидера. Испанецът загуби доста време, след като първо допусна грешка и удари задницата на своята кола в скала (на втората снимка), която за малко не го извади от ралито, а след това имаше проблем с педала на газта.

На 6-а позиция излезе Мадс Остберг (M-Спорт) с Форд Фиеста. Той се възползва от проблемите на От Танак (DMACK) с Форд Фиеста, който заради повреден алтернатор спря в 4-ата отсечка. След това отново имаше проблеми и изостана на 15 мин от лидерите. Челната десетка допълват Хенинг Солберг с Форд Фиеста RS – 7-и, Ерик Камий от М-Спорт с Форд Фиеста, Маркос Лигато със Ситроен DS3 и Лоренцо Бертели с Форд Фиеста.