Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер най-бърз във втората сесия на Албърт парк

Льоклер най-бърз във втората сесия на Албърт парк

3986
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер бе най-бърз във втората свободна тренировка през уикенда за Гран при на Австралия. Пилотът на Ферари изпревари Макс Верстапен с Ред Бул и съотборника си Карлос Сайнц.

По-малко от час преди началото на втората свободна сесия на пистата Албърт парк от Уилямс съобщиха, че Алекс Албон няма да кара в тренировката. Причината бе в сериозните щети по колата му, претърпени при удара по време на първата сесия на трасето в Мелбърн. От екипа уточниха, че Албон е невредим след тежката катастрофа. Поправката на болида му обаче щеше да отнеме повече време и той нямаше възможност да кара през втория час за подготовка. Отборът може да е изправен и пред по-сложно решение, тъй като задвижващата система и скоростната кутия в болида на Албон също са повредени.

Зак Браун пък каза, че е доволен от представянето на пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри в първите 60 минути за подготовка в Мелбърн.

„Трофеи обаче в тренировките не раздават“, посочи CEO-то на Макларън Рейсинг по повод първото време на Норис

„Разликите са изключително малки. Що се отнася до Оскар, то той е в съвсем различна позиция в момента. Миналата година по това време не беше карал на част от пистите, не разполагаше с особено добра кола. Сега вече има сериозен опит. Едни от най-силните му страни са зрелостта и спокойствието му“, каза още Браун.

37 градуса достигна температурата на пистата за началото на втората сесия на пистата Албърт парк, на въздуха бе 20 градуса. Тази тренировка започна в същия час, в който ще е и квалификацията за Гран при на Австралия. Състезанието стартира с час по-рано в неделя.

Ред Бул започна работа през втория час за подготовка с гуми медиум, след като по-рано пилотите на екипа Макс Верстапен и Серхио Перес използваха само софт. Мексиканският пилот стартира програмата на екипа, докато в бокса механиците работеха по автомобила на съотборника му.

Още в първите минути на сесията по трасето имаше трафик. Шарл Льоклер попадна на по-бавни автомобили още при първия си бърз опит

Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел продължаваха да се борят с нестабилността на F1 W15. Всички бяха с гуми медиум. След първите серии – с изключение на Верстапен, който още бе в бокса, където сменяха пода на неговия RB20 – начело бе Фернандо Алонсо с 1:18.805 мин. Съотборникът му Ланс Строл бе на 0,174 сек зад него. Следваха Оскар Пиастри, Ръсел, Перес, Льоклер, Кевин Магнусен, Карлос Сайнц. Фредерик Васьор от Ферари каза след първата тренировка, че лично той не е лекар, но Сайнц засега се чувствал добре.

Перес излезе начело с 1:18.695 мин, а Ръсел записа трето време. Льоклер даде новото най-силно постижение – 1:18.265 мин (-0,430 сек). Логан Сарджънт се завъртя на трасето и изкара чакъл на трасето, но успя да се върне, продължи и се прибра в бокса. Ландо Норис бе следващият лидер в подреждането, след като свали 0,064 сек от времето на Льоклер.

Алонсо пръв сложи гуми софт по време на тренировката. Льоклер пак излезе пръв, преминавайки под 1:18 мин – с 1:17.936. Алонсо с меките гуми записа най-добър първи сектор, но след това темпото му падна заради грешка и остана втори (+0,191 сек). Ръсел се оплака от бавно движение на Сайнц по средата на пистата. Със следващ бърз тур Фернандо стана пръв с 1:17.912. Малко след това Строл бе с 0,090 сек по-бърз от съекипника си. И двамата бяха със софт.

Верстапен най-накрая излезе на пистата повече от 20 минути след началото на тренировката. И той започна работа първо с медиум.

Льоклер отново бе на върха в класирането с 1:17.423 мин. Макс вече бе единственият пилот с медиум на пистата, където се възмущаваше и от бавното движение на Гуаню Жу, чийто тим този уикенд се казва Кик F1

Причината е забраната на реклама на хазарт в щата Виктория. Швейцарският отбор ще смени наименованието си и за други надпревари през сезон 2024 в зависимост от законодателството на съответните държави по този въпрос.

След няколко тура Верстапен – вече със софт – излезе трети, на 0,430 сек от времето на Льоклер. След това раздели двете Ферари-та и се доближи до Шарл на 0,381 сек. Строл бе поредният пилот, излетял от пистата. Това му бе за втори път през втората петъчна тренировка. Хамилтън, който бе с 18-то време от 19 пилоти, бе в бокса, където механиците на Мерцедес се опитваха да отстранят повреда в спирачките на колата му.

До края на сесията Льоклер остана начело пред Верстапен и Сайнц. Четвърти се нареди Строл, следван от Алонсо, Ръсел, Пиастри, Перес. Норис и Юки Цунода допълниха топ 10.