Начало Автомобили Легендарният Йън Калъм напуска Jaguar

Легендарният Йън Калъм напуска Jaguar

150
0
Йън Калъм; снимка: Jaguar

Легендарният дизайнер Йън Калъм напуска Jaguar след две десетилетия работа в компанията. Той ще продължи да е консултант.

Калъм се присъединява към Jaguar през 1999 г. Установява нова дизайнерска философия, резултат от която са редица успешни модели на бранда. Сред тях са F-TYPE, XE, XF, XJ, F-PACE, E-PACE, а отскоро и I-PACE, който през април стана Световна кола на годината 2019. I-PACE бе представен официално у нас на специално събитие. Колата получи и три награди в международния конкурс за двигател на годината.

„Имах невероятна кариера в Jaguar”, коментира Йън Калъм

„Един от най-хубавите моменти бе създаването на XF, защото този автомобил представляваше началото на една нова ера. Jaguar премина от традиционния към модерния дизайн и това бе важен момент в историята ни. Работата по F-TYPE бе сбъдната мечта за мен. I-PACE пък бе възможност да създадем нещо невероятно, иновативно, което да предизвика възприятията относно това каква марка е Jaguar. Успехът му е доказателство колко далеч стигна компанията.”

„Поех поста си с мисия да изведа дизайна на Jaguar на заслужената от бранда позиция. Отне ми 20 години, но вярвам, че го постигнах. Чувствам, че сега е моментът да си тръгна. Да създавам автомобили Jaguar бе мечтата на живота ми и се радвам, че ще продължа да съм близо до компанията като консултант. Работил съм с Джулиан Томсън в продължение на 18 години – той е невероятно талантлив и е най-подходящият човек да оглави дизайнерския екип на Jaguar по пътя му към следващия етап на развитие.”

Калъм изкарва първите 12 години от кариерата си във Ford Design Studios. След това става главен дизайнер на TWR Design, където създава Aston Martin DB7, Vanquish и DB9.

„Йън е най-напредничавият, чупещ правила и притежаващ емоционален подход човек в автомобилния дизайн”, каза CEO-то на Jaguar Land Rover Ралф Спет

„Той създаде новия дизайнерски език на Jaguar. Колите на марката са иновативни, красиви, едновременно съвременни и верни на историята ни, както и реално доказателство за неговата отдаденост.”

Джулиан Томсън поема поста на Калъм от 1 юли. Той работи в Jaguar от 2000 г. Започва кариерата си във Ford, след това работи в Lotus и Volkswagen.