Начало Избрани Либърти Медия не се опитва да окаже натиск върху Монако

Либърти Медия не се опитва да окаже натиск върху Монако

1018
0
Гран при на Монако, Монте Карло
снимка: Алфа Ромео

Притежателят на търговските права в F1 Либърти Медия заяви, че не се опитва да окаже някакъв натиск върху Монако. Съвсем наскоро главният изпълнителен директор на спорта Стефано Доменикали заяви, че Ница може да бъде домакин на старт от F1 в бъдеще

Състезанието в Княжеството заема специално място в календара на F1. Гран при на Монако често е определяна катоперлата в короната“ на световния шампионат.

Надпреварата по улиците на Монте Карло се ползва с някои специални привилегии. Една от тях  заплащането на най-ниската такса за домакинство от всички друго домакини на състезания, както и контролирането на прякото предаване със собствен местен екип, а не с режисьори и оператори от F1.

Именно притежаването на собствеността за договаряне на търговските права за обозначенията на веригите предизвика повече търкания през последните месеци. F1 си партнира с Ролекс като официален доставчик на часовници. Представители на марката не бяха доволни да видят покрай пистата рекламни материали на конкурентите TAG Heuer по време на тазгодишното състезание.

Впоследствие Доменикали разкри, че близкият град Ница е проявил интерес към провеждането на улично състезание. Този проект може да бъде реализиран когато изтече договорът на пистата Пол Рикар край Марсилия.

Мнозина възприеха това като косвена заплаха. Според тях,  на F1 не ѝ липсват варианти, ако Монако не се съгласи да подпише ново споразумение. Тази седмица главният изпълнителен директор на Либърти Медия Грег Мафей настоя, че това не е фактор.

Искаме просто да проведем страхотни състезания. Винаги гледаме дали има много хора, които се интересуват от провеждането на надпревара. После разглеждаме и алтернативите.“

На въпроса дали F1 е игралатвърдо“ с Монако в настоящите преговори, Мафей отговори, чеоспорва тази характеристика.“ Въпреки това той призна, че сблъсъкът между марките часовници е бил проблемен.

Опитваме се да защитим нашите спонсори“, обясни Мафей.

„Монако е специално място и прекрасно място. Знаете, че справедливостта казва, че има някои неща, които трябва да бъдат навсякъде.“

„Княжеството има най-добрата оферта от всички писти в календара. Смята, че може и да го заслужава. Но има някои неща, които трябва да бъдат съобразени с всички останали.“

В моментаF1 разкри, че ще бъде местният организатор на новото Гран при на Лас Вегас, което ще се проведе през 2023 г. От друга страна Мафей отрича, че същото може да се случи и в Монако.

„Първо ще проверим дали можем да постигнем успех в Лас Вегас. Ако трябваше да изберем друго място, не съм сигурен, че [Монако] е мястото, от което бих започнал. Не бих искал да бъдем там, където добавяме толкова много стойност.“

„Мисля, че има и други места, където можем да бъдем по-позитивни. Това, което казах, беше, че ще опитаме нещо различно. Искаме да видим къде има потенциал и повече големи спонсори. Нямаме настоящи планове. Бих казал, че това е интересен модел.“

Спа-Франкоршамп е още една класическа писта, която е подложена на натиск да бъде включена в календара. Главният изпълнителен директор на Либърти отново настоя, че няма планове F1 да поеме директно управлението на белгийската Гран при.

Все още нямаме нищо предвид. Много от нашите организатори се активизираха и свършиха много неща, за да подобрят съоръженията и да направят изживяването по-добро. Всички от Либърти приветствахме тези действия. Бихме искали да се намираме на място, където можем да сме полезни“, завърши Грег Мафей.