Начало Рали Льоб излезе начело след първия ден в рали Нова Зеландия

Льоб излезе начело след първия ден в рали Нова Зеландия

29
0
Себастиен Льоб

Себастиен Льоб (Ситроен) излезе начело в рали Нова Зеландия след първия ден на надпреварата. На 4 секунди зад него е съотборникът му Мико Хирвонен, а трети изненадващо се движи Евгени Новиков (Форд Фиеста).

Осемкратният световен шампион поведе в надпреварата след последната отсечка за деня (осма). Дотогава начело бе Хирвонен, който поведе от втория етап. Финландецът се възползва максимално добре от излизането си пръв на трасето, където условията бяха тежки – дъжд и кал затрудниха максимално екипажите.

В средата на деня авансът на Мико пред Льоб бе едва 3,9 сек, докато движещият се трети в този момент Яри-Мати Латвала (Форд) губеше страшно много време и не бе доволен от поведението на автомобила си. Съотборникът му Петер Солберг пък бе решил да вземе гуми хард сутринта и това се отрази крайно негативно на скоростта му. Норвежецът взе меки за втората част от деня и това моментално пролича в темпото му.

Льоб продължи да атакува и след петата отсечка бе само на секунда и половина зад Хирвонен. Финландецът на свой ред натисна газта и в прочутата Уаанга Коуст успя да избяга на 7,6 сек пред съотборника си. Той обаче се притесняваше, че предимството на първата му позиция на старта изчезва.

Трасето съхне повече от очакваното и ако продължава така, ще имаме проблеми. Но пък карането е невероятно, а битката със Себ – страхотна, така както си сменяме времената – коментира Мико.

Седмият етап се оказа решаващ за представянето на Латвала. Той излезе от пътя и му трябваше помощ от зрители, за да продължи в състезанието. От трети отиде девети в класирането, докато междувременно Льоб скъси дистанцията до съотборника си на 4,6 сек. Шампионът бе най-бърз в осмия етап и излезе начело.

Така в края на деня Льоб води с 4 секунди пред Хирвонен, Новиков е трети на 1:31 мин. Солберг стигна четвъртата позиция и е на 8,3 сек от руснака, което означава, че ще атакува утре. Пети е От Танак, следван от Тиери Нювил, Дани Сордо, Арминдо Араужо, Латвала, Кен Блок и т.н.