Начало Рали Льоб най-бърз на шейкдауна в Германия

Льоб най-бърз на шейкдауна в Германия

62
0
Себастиен Льоб

Себастиен Льоб (Ситроен) започна в обичайния си стил рали Германия – с най-добро време в шейкдауна на асфалтовата надпревара. Осемкратният световен шампион измина 4,55 км за 2:25.2 мин, оставяйки Яри-Мати Латвала (Форд) на 0,8 сек зад себе си. Мадс Остберг (с частен Форд) даде равно време на Латвала, а на още 0,3 сек е Петер Солберг с втората заводска Фиеста RS WRC.

В момента е изненадващо топло. Никога не е било толкова горещо преди рали Германия, но това е хубаво – коментира Латвала. – Тук ще съм пети в стартовата колона, тъй като на асфалтова надпревара нямаме квалификационна отсечка и редът ми е продиктуван от генералното класиране. Сутринта пробвах някои неща с автомобила и в крайна сметка останах доволен от нея. Времето обаче може да ни затрудни. Прогнозата е, че утре ще вали, а това означава много хлъзгави пътища. В събота би трябвало да е сухо и ясно, в неделя пак ще има дъжд.

Финландецът заяви също така, че предизвикателството в Германия е много голямо, тъй като Льоб и Ситроен имат огромен опит в състезанието (шампионът го е печелил осем поредни пъти) и със смяната на гуми при променливи метеорологични условия.

Това може би е най-силното рали за тях в целия шампионат – продължи Яри-Мати. – Ние обаче работихме много по автомобила си и поведението му на асфалт. Гумите също ще имат роля и могат да решат изхода от надбягването.

Пети в шейкдауна е Тиери Нювил, който е роден на по-малко от 100 км от базата на състезанието Трир. Шесто време даде Мико Хирвонен, а Дани Сордо (Мини) се нареди зад финландския пилот на Ситроен при завръщането си на трасе във WRC.

Отново по отсечките са още Крис Аткинсън с дебют за Мини Тийм Португалия (с десето време в шейкдауна) и Насър Ал-Атия (11-ти за Катар WRT).

Довечера е официалният старта на ралито, а утре са първите отсечки.