Начало Рали Льоб: Нова Зеландия е най-доброто рали на чакъл

Льоб: Нова Зеландия е най-доброто рали на чакъл

32
0
Мико Хирвонен

Световният рали шампионат вече пристигна в Нова Зеландия, където този уикенд ще се проведе едно от най-интересните и очаквани ралита в целия календар. Отборът на Ситроен ще има отново една цел – да спечели.

Маршрутът на състезанието е малко променен в сравнение с последния път, когато то бе WRC кръг (през 2010 г.). Включени са голяма част от отсечките около Раглан и Вангарей – сред тях и легендарната Уаанга Коуст, често наричана най-красивият етап в целия шампионат. През третия ден пък ще се кара по скоростни изпитания, които не са използвани от 90-те години на миналия век.

Себастиен Льоб и Даниел Елена спечелиха 4 от шестте надпревари досега и водят във временното генерално класиране – с 30 точки пред съотборниците си Мико Хирвонен и Ярмо Лехтинен. При това положение осемкратните шампиони ще са начело и след Нова Зеландия, независимо от изхода на състезанието, но това въобще не означава, че няма да се борят.

Това рали може би е най-доброто възможно на чакъл. Прилича малко на Финландия… с тази разлика, че дърветата са далеч по-встрани от пътя! – коментира Льоб. – Често се споменава колко бърза е надпреварата, но лично според мен скоростта варира, тъй като има и някои особено тесни участъци. В това рали трябва да натискаш през цялото време. Ако не даваш 100%, моментално го виждаш във времената си.

Французинът има победи там от 2005 и 2008 г. – две от шест участия, но е допускал и грешки, които помни твърде добре.

Някои пропуски се случиха, когато натисках прекалено много, други – в моментите на по-премерено темпо. Достиганите там скорости са такива, че трябва да си напълно съсредоточен през цялото време – обясни той.

Хирвонен все още не е печелил Нова Зеландия, но е един от най-големите фенове на надпреварата.

Това рали определено си струва 24-часовия полет, за да стигнеш до Оукланд. Щастлив съм, че ще караме на настилка, на която ударението отново е върху скоростта. Вече имаме четири подиума този сезон и се надявам на добър резултат и там – каза финландецът.