Начало Рали Льоб поддържа аванса си, Сордо излезе трети

Льоб поддържа аванса си, Сордо излезе трети

32
0
Себастиен Ожие

Себастиен Льоб (Ситроен, DS3 WRC) поддържаше аванса си в рали Монте Карло през първата половина на втория ден от състезанието, което е първи кръг от тазгодишния световен шампионат. Деветкратният шампион още снощи заяви, че вероятно няма да е хубаво да е пръв на трасето и тази сутрин затвърди мнението си:

– Условията са фантастични — сняг навсякъде, ясно синьо небе, страхотно е за каране. Да съм пръв в отсечките обаче не е хубаво. Във втория етап бе наистина сложно. Можех да излетя на всеки завой, тъй като нямаше снежни банкети отстрани. Беше страшно хлъзгаво, на места прилепянето съвсем изчезваше. Опитвах се да понатисна, но бе невъзможно. В последната отсечка бях твърде внимателен в отделни участъци, тъй като нямах никакво сцепление. Но в крайна сметка запазих добър аванс и не допуснах грешки.

Втори в генералното класиране до момента продължава да е Себастиен Ожие (Фолксваген, Поло R WRC). Французинът започна четвъртъка така, както и срядата — спечели първата отсечка за деня. Той също се радваше на подобрените в сравнение с вчера условия, но във втория етап (шести за ралито) се завъртя.

Не загубих твърде много време въпреки завъртането — коментира Ожие. — Чистим пътя и това не е приятно, но така или иначе вървим по-добре. Накрая опитах малко да запазя гумите си.

Трети преди обедния сервиз излезе Дани Сордо (DS3 WRC). Испанецът се справи значително по-добре на снега от Мико Хирвонен с третия заводски Ситроен, въпреки че призна, че все още се учи и свиква с колата. Увереността му зад волана обаче бе забележителна, особено на фона на вече отчаяния финландец.

Нямам абсолютно никаква идея какво не върша правилно и защо съм толкова бавен — бе напълно разочарованото изявление на Хирвонен. — Управлението е добро, така че изобщо не ми е ясно какво става. Не знам дали не повредих гумите си, но все още нямам никаква увереност в автомобила.

Мико отстъпи две позиции до обяд — не само Сордо, но и Евгени Новиков (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC) го изпревари. Младият руснак направо летеше на снега и спечели две от трите отсечки до обяд. Той отбеляза, че се чувства прекрасно на трасето, а освен това бележките му са перфектни благодарение и помощта на Франсоа Делкур и Денис Жироде.

Днес скоростта и ритъмът ми като цяло са по-добри, тъй като вчера бях твърде предпазлив на места. Някои участъци се преминаваха постоянно настрани, така че пак се налагаше да съм внимателен, но всичко сутринта бе наред — обясни Евгени.

Яри-Мати Латвала (Фолксваген, Поло R WRC) също се почувства значително по-нормално днес в автомобила си.

Най-после нещата започнаха да се получават. Вече имам усещането, че свиквам с колата и как да я карам. Честно казано, в началото изобщо не ми бе ясно как да я управлявам на снега. Смесените условия са най-лоши за мен. Ако са постоянни, тогава се справям — каза финландецът, който шести в подреждането.

Следобед предстои второ преминаване на трите отсечки от сутринта.