Начало Рали Льоб с осма победа в рали Аржентина

Льоб с осма победа в рали Аржентина

35
0
Себастиен Льоб

Себастиен Льоб спечели за осми път рали Аржентина, което този сезон е пети кръг от световния рали шампионат. Деветкратният носител на WRC короната не позволи изненади в последния ден и завърши с аванс от 55 секунди пред Себастиен Ожие.

Пилотът на Ситроен не бе уверен в темпото си преди началото на състезанието, тъй като последната му надпревара на чакъл бе надпреварата в Испания миналата година. Той обаче бързо намери ритъм и след като взе лидерството, не позволи никой да го доближи.

Да, нещата изглеждат добре. Внимавах, тъй като трасето е тясно и неравно. Не ми допада особено, но важното е, че го преодолях – коментира в началото Льоб, след което продължи: – И след това не натисках кой знае колко. Държах колата в коловозите и внимавах много, тъй като имаше прекалено много камъни по трасето. Иначе нямаше драми.

Ожие изпълни целта си за Аржентина – да вземе максимум точки. Той имаше картбланш да гони адаша си, но предпочете да кара с оглед на шампионата.

– Сега само карам, не ми пука за Льоб. Много е трудно за колата – толкова е сложно трасето, че управлявам като на тренировката. Чудесен пейзаж! – пошегува се французинът.

Яри-Мати Латвала пък се хвърли в атака от самото начало, за да догони Евгени Новиков. В крайна сметка той не само взе третото място, но и спечели пауърстейджа (което му донесе три бонус точки). Финландецът изпревари съперника си от М-Спорт в 13-ия етап, което разбра едва на финала на дистанцията:

– Беше чудесна отсечка, но нямахме времената на контролите и затова карах колкото се може по-бързо. Дадох всичко от себе си и ако Евгени се бе оказал по-бърз, просто щеше да е по-бърз.

Руснакът се примири с положението, тъй като и той даде максимума от себе си и финишира четвърти в петия WRC кръг. Пети се класира съотборникът му Тиери Нювил, следван от Мико Хирвонен с втория Ситроен DS3 WRC, Мадс Остберг (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), Андреас Микелсен (Фолксваген, Поло R WRC), Дани Сордо (Ситроен DS3 WRC), Мартин Прокоп (Форд Фиеста RS WRC) и т.н.

В генералното подреждане за шампионата Ожие продължава да е начело със 122 точки. Льоб е втори с 68 (при три участия в пет кръга). Следват Хирвонен (57), Латвала (49), Остберг (38), Нювил (35) и т.н.

При екипите Фолксваген са първи с актив от 154 пункта пред Ситроен – 140, Катар М-Спорт WRT – 73, Катар WRT – 46.

Следващият кръг от световния шампионат е рали Акрополис в Гърция от 30 май до 2 юни.