Начало Рали Льоб спечели рали Монте Карло

Льоб спечели рали Монте Карло

47
0
Себастиен Льоб

Себастиен Льоб спечели първия кръг от световния рали шампионат за 2012 г. в Монте Карло. Осемкратният световен шампион излезе начело след катастрофата на Яри-Мати Латвала (Форд) в първия ден от надпреварата, отвори сериозна разлика спрямо съперниците си и до финала пазеше аванса си. Това е шести успех за французина в легендарната надпревара.

Втори остана Дани Сордо (Мини), който удържа до края на ралито позицията, след като на моменти губеше скорост. Това е първи подиум за марката от победата на Рауно Аалтонен с Купър S през 1967 г.

Петер Солберг се нареди трети в дебюта си като пилот на Форд, а вторият състезател на Ситроен Мико Хирвонен приключи четвърти първия си старт като част от френския тим.

Една-единствена отсечка предвиждаше програмата на последния ден – пауърстейджа Сен Ане – Кол дьо ла Ладон, дълъг едва 5,16 км. Разстоянието не бе голямо, но екипажите бяха много предпазливи през него, тъй като трасето бе на тесен път с няколко остри завоя и съответно изграждането на ритъм не бе лесно.

Редът на стартиране за първите десет във временното подреждане бе обърнат, така че Льоб всъщност потегли последен в етапа. В крайна сметка тези малко над пет километра не донесоха никакви промени в класирането. Още в предишните дни французинът обясни няколко пъти, че при аванс като неговия (над 2:40 минути преди 18-а отсечка) най-сложното нещо е да запази концентрацията си. Той не само го направи, но и спечели последния етап, в който второ време даде съекипникът му Хирвонен. Това донесе на Льоб три бонус точки към тези за победата му в надпреварата.

Евгени Новиков се класира пети в рали Монте Карло след определено стабилно представяне по трудното трасе. Той изпревари съотборника си от М-Спорт Франсоа Делкур, върнал се зад волана след десетилетие извън състезанията. 49-годишният французин дори си позволи забавление в края, пускайки навигатора си да кара в пауърстейджа. Доминик Савиньони слага край на кариерата си след това състезание и прие жеста, като премина успешно отсечката, макар и с цели 52 сек по-бавно от Льоб.

Седмата позиция взе Пиер Кампана, заслужил поздравленията на Мини, след като спечели 6 точки в първото си участие с WRC тима. Десетката допълниха От Танак (Форд), Мартин Прокоп (Форд) и Арминдо Аруйо (Мини).