Начало Рали Льоб спечели рали Монте Карло за седми път

Льоб спечели рали Монте Карло за седми път

35
0
Себастиен Ожие

Себастиен Льоб спечели рали Монте Карло по-рано от очакваното, след като организаторите отмениха последните два етапа, които щяха да са 17-и и 18-и за надпреварата. Звездата на Ситроен, който този сезон ще кара само в още три WRC старта, поведе още от първия ден и внимателно поддържаше аванса си до финала.

Причината за анулирането на отсечките станаха прекалено многото зрители в тях. Така резултатите от 16-ата (Кол дьо Тюрини 2) бяха обявени за окончателни и Льоб записа 77-а победа в кариерата си, както и общо седма в рали Монте Карло.

Втори се нареди Себастиен Ожие, което е страхотен успех за него и целия отбор на Фолксваген. В дебютното си рали те спечелиха подиум и въпреки отпадането на Яри-Мати Латвала по-рано днес, демонстрираха, че Поло R WRC е надежден и бърз автомобил.

Ситроен също имаха повод за радост освен успеха на Льоб. Дани Сордо и Мико Хирвонен се класираха трети и четвърти. Завръщането на испанеца в отбора не протече съвсем гладко в сложните условия на първия кръг за сезона, а финландецът така и не можа да намери добър ритъм до края. Въпреки това в екипа са убедени, че постепенно нещата ще се изгладят.

Пети е Бриан Буфие (Ситроен DS3 WRC), който направи сърцато каране днес и спечели отсечка.

Малка утеха за М-Спорт е шестото място на Мадс Остберг (Форд Фиеста RS WRC), след като останалите три екипажа отпаднаха. Тиери Нювил се удари още в сряда, а Евгени Новиков и Юхо Ханинен счупиха колела днес следобед на мокрия сняг. Разочарованието бе особено голямо за руснака, който в петък взе третата позиция и имаше шанс да надделее над Сордо и да се качи на подиума.

Остберг пък извади късмет с отмяната на последните етапи, тъй като и той имаше проблем — удари колата и се надяваше механиците да успеят да се справят с поправките в сервиза преди да дойде новината за съкращаването на дистанцията.

След драмите на снега и леда в топ 10 се класираха още Мартин Прокоп (Форд Фиеста RS WRC), Сеп Виганд (Шкода Фабия S2000), Оливие Бури (Пежо 207 S2000) и Михал Косцюшко (Мини Джон Купър WRC).