Начало Рали Льоб: В Уелс ще карам спрямо Хирвонен, няма да гоня победа на...

Льоб: В Уелс ще карам спрямо Хирвонен, няма да гоня победа на всяка цена

41
0
рали Германия 2011,Себастиен Ожие

Себастиен Льоб и Даниел Елена ще преследват осма титла в световния рали шампионат в последната надпревара за сезона – рали Уелс. Състезанието започва утре, а целта на водещия екипаж на Ситроен е уникална в историята на автомобилния спорт. Задачата на вече седемкратния шампион не е никак лесна, като се има предвид, че сериите стартираха преди 10 месеца в Швеция, а короната ще се реши в последния старт. Условията са сред най-трудните за сезона – студ, кал и дъжд превръщат трасето в истинско тресавище на места, а част от него е напълно ново за състезанието. Центърът е в Кардиф, но автомобилите ще се връщат там само за затворения парк и церемонията по награждаването накрая.

Льоб има пет победи досега през сезона (в Мексико, Сардиния, Аржентина, Финландия и Испания), като с последната помогна на отбора си да спечели седма световна титла при конструкторите. Той самият е с 8 точки аванс пред Мико Хирвонен (Форд), който е основният му съперник в борбата за първото място.

Ситуацията е същата като през 2009 г. И тогава с Мико започнахме ралито така, а класиралият се по-напред щеше да е шампион. Ясно е, че е далеч по-малко стресиращо да спечелиш короната преди последното състезание. Ако се появят проблеми, се успокояваш, че остават още надпревари! Сега обаче положението е друго. Но ще трябва да игнорираме допълнителното напрежение – заяви Льоб.

Французинът е категоричен, че не може да си позволи да се отпусне и за миг: разликата в точките между първо и второ място на рали е само 7 пункта, 3 се дават на пилота с най-добро време в пауърстейджа на финала.

При това положение целта ми няма да е спечеля на всяка цена. Ще карам в зависимост от представянето на Мико. За мен няма значение дали [Себастиен] Ожие, [Петер] Солберг или [Яри-Мати] Латвала са начело, стига да съм пред основния си съперник – призна Льоб.

Съотборникът му в Ситроен Ожие също има пет победи през 2011 г. (Португалия, Йордания, Гърция, Германия и Франция), но е трети в класирането при пилотите – на 29 точки от по-големия Себастиен. Той заяви, че очаква с нетърпения последния кръг, въпреки че спомените му от Уелс не са от най-хубавите в кариерата му.

Вече спечелихме конструкторската титла, така че мога да карам без напрежение. Подиум би бил добър резултат за мен. Що се отнася до пилотската корона, то Себ е решен сам да управлява съдбата си, като финишира пред Мико. Ясно е обаче, че ако обстоятелствата го наложат, ще направя всичко, за да му помогна – добави Ожие.