Начало Рали Липсата на конкуренцията отказала Пламен Стайков от защита на титлата у нас

Липсата на конкуренцията отказала Пламен Стайков от защита на титлата у нас

75
0
рали Раховец-Лясковец

Екипажът на „Staykov Racing – Georgia“ Пламен Стайков/Давид Кварацхелия (Mitsubishi Lancer Evo 9) се е отказал от защита на шампионската си титла в националния рали шампионат заради липсата на конкуренция.

През 2014г. Пламен спечели първата си титла заедно с тогавашния си навигатор Рафи Кадир. През миналата кърджалиецът стана шампион с Давид Кварацхелия.

През предстоящия уикенд ще се проведе и последния кръг от рали шампионата на България – Стари Столици край Шумен, който Стайков също ще пропусне. „Причината, поради която ни няма в списъка със заявки за рали Стари столици е липсата на конкуренция, обясни Пламен.

– През тази година в шампионата, основно участват автомобили с един двигателен мост и битката за титлата с тях би била безсмислена. Аз нямам нужда от спечелването на титла по този начин.“

Основната цел на екипажа през тази година остава битката в за Европейския рали трофей 2 (ERT2), където състезателите се състезават с автомобили от бившата група N4. Пламен и Давид стартираха годината с участие в рали България, където две спукани гуми във втората отсечка ги лиши от престижно класиране.

Състезателната година за екипажа продължи с турското рали Троя, където въпреки силната конкуренция спечелиха победата в шампионата на ERT2 и завършиха четвърти в генералното класиране, като единствените автомобили завършили пред тях бяха от група R5.

На рали Сливен, въпреки по-стария автомобил от тези на конкурентите си Стайков завърши на първо място в ERT2, както и в генералното класиране , като успя да победи Орхан Авджиоглу (Ford Fiesta R5). В рали Сърбия двукратния шампион на България завърши на първо място в ERT2 и на 2-о в генералното класиране, след битка с Авджиоглу.

Целта на екипажа на „Staykov Racing – Georgia“ е да завършат сезона с участие във финала на ERT, който ще се проведе през следващия месец в Португалия.