Начало Рали Льоб най-бърз в шейкдауна на рали Монте Карло

Льоб най-бърз в шейкдауна на рали Монте Карло

34
0
Себастиен Льоб

Себастиен Льоб (Ситроен DS3 WRC) бе най-бърз в шейкдауна за рали Монте Карло, първи кръг от световния рали шампионат за 2012 г. Осемкратният световен шампион е печелил пет пъти надпреварата, която се завръща във WRC след тригодишно отсъствие и тръгна уверено от самото начало. На французина не му допадна особено форматът на тазгодишното, 80-то издание на прочутото състезание, което ще върви цели пет дни, но това определено не влияе на скоростта му.

Льоб бе безкомпромисен в слънчевия, но студен ден. Очаква се метеорологичните условия да са непостоянни и това да създаде затруднения за пилотите при избора на гуми и управлението в отсечките. Засега обаче Себастиен нямаше проблеми, както сам отбеляза след финала и пак добави, че се радва на завръщането на Монте Карло.

Определено имам чудесни спомени и прекрасни резултати тук, но това не прави ралито по-лесно за мен. Всъщност то си е много трудно – каза още Льоб.

На 1,7 секунди от шампиона остана Евгени Новиков. Руснакът е с Форд Фиеста RS WRC и се състезава за М-Спорт. Трети е Дани Сордо (Мини Джон Купър Уъркс WRC), на когото не му стигна само десета от секундата да изпревари Новиков.

Четвърти в подреждането е новият талант на Ситроен Тиери Нювил. Оглавилият отбора в началото на годината Ив Матон призна, че белгиецът е част от програмата на французите, мислещи за времето, когато Льоб ще се откаже от активна спортна дейност и в негово лице виждат възможност да тренират един обещаващ млад талант.

След Нювил се наредиха Петер Солберг (присъединил се към заводския тим на Форд) и Мико Хирвонен (Ситроен).

Официалната церемония за откриването на рали Монте Карло е тази вечер.