Начало Рали Льоб не е убеден, че ралита за издръжливост трябва да се връщат...

Льоб не е убеден, че ралита за издръжливост трябва да се връщат във WRC

30
0

Световният шампион Себастиен Льоб не е убеден, че ралитата за издръжливост трябва да се завърнат в схемата на WRC.

Има идея рали надпреварите за издръжливост да се върнат като формат в световния шампионат още през следващия сезон. Засега се твърди, че най-вероятно този формат ще бъде възприет от рали Аржентина, част от чийто маршрут ще преминава и на територията на съседен Уругвай. За целта надпреварата щяла да бъде евентуално 4 дни и 800 състезателни километра.

Основен поддръжник на гореописания формат е президентът на ФИА Жан Тод, който твърди, че WRC трябва да се промени, за да не загине в близките години.

Световният шампион във WRC за последните 7 години Себастиен Льоб обаче не е убеден в необходимостта ралитата за издръжливост да се завръщат във WRC. 63 от победите на пилота на Ситроен са в т. нар. спринт-ралита. Само веднъж в своята кариера Льоб е участвал в старт за издръжливост – рали Сафари през 2002 г.

– Харесвам световния шампионат в сегашния му вид – започна Льоб. – Не знам дали ралитата за издръжливост ще са по-интересни за медиите. Със сигурност обаче ще са по-скъпи за отборите с повече дни и километри. Ако наистина е интересно обаче защо не? Но аз съм малко мързелив и ако мога да остана един ден повече в къщи, тогава съм щастлив. Доволен съм, че имам опит в едно рали Сафари, то бе наистина специално. Имам много добри спомени от него. Но това ли е форматът на бъдещето? Не съм убеден.