Начало WRC News Льоб не планира участия в WRC през тази година

Льоб не планира участия в WRC през тази година

182
0
Себастиен Льоб
Себастиен Льоб, снимка Ред Бул Контент Пуул

Себастиен Льоб не планира участия в WRC през тази година. Френският ветеран каза, че се фокусира изцяло върху програмите си в шампионати като W2RC и World RX.

Льоб е най-успешният пилот в историята на WRC. Французинът спечели девет поредни титли в периода 2004-2012 г. След това той реши да ограничи програмата си в световния рали шампионат и да се пробва в други категории като WTCC, FIA GT, Порше Суперкъп и различни нива на раликрос

Миналата година Льоб подписа с тима на М-Спорт. 49-годишният състезател спечели първия си старт в Монте Карло с новия хибриден автомобил Форд Пума Rally1. След това той се включи в състезанията в Португалия, Кения и Гърция, като не завърши в две от тях.

Очакванията бяха Льоб да продължи частичната си програма с М-Спорт Форд и през тази година. Но до този момент той няма нито участие за сезон 2023 в WRC, тъй като не постигна договорка с тима на Малкълм Уилсън, който на свой ред привлече От Танак. Така екипът на практика не разполага с достатъчно средства, за да си позволи наемането на Льоб за повече стартове.

Деветкратният световен шампион не участва в рали Монте Карло заради ангажиментите си в рали Дакар. Въпреки това той обеща реванш на Ожие в следващото издание на легендарното асфалтово състезание.

Льоб кара в W2RC за отбора на Бахрейн Рейд Екстрийм. В допълнение към тази програма, Льоб участва в световния раликрос шампионат. Там той е зад волана на изцяло електрическа Ланча Делта Evo. По-рано този месец той направи завръщане в Extreme E с екипа на Abt Cupra.

Наскоро Льоб бе попитан дали планира участия до на сезон 2023 в WRC. Отговорът на французина обаче не бе положителен. „В момента нямам такива планове“, сподели Льоб. Той също така потвърди, че завръщането му в Extreme E е било еднократно.

„Имах предложение- екипът на Abt Cupra ме попита дали ще се радвам да направя един рунд и аз казах „да“. Това е мястото, където съм в момента и нямам план да записвам още стартове в бъдеще“, добави Себастиен Льоб.

Льоб финишира втори в първия кръг за сезон 2023 в W2RC (рали Дакар). След това той се бореше за победите в Abu Dhabi Desert Challenge и Sonora Rally. За съжаление технически проблем го извади от борбата в Абу Даби, докато в Мексико той бе принуден да се откаже след като претърпя инцидент. В началото на месеца стана ясно, че той и Кристина Гутиерес си присъединяват към екипа на Дачия от 2025 г. Румънската марка ще атакува рали Дакар с подкрепата на Продрайв.