Начало Рали Льоб поведе в рали Франция

Льоб поведе в рали Франция

34
0
Себастиен Льоб

Себастиен Льоб (Ситроен, DS3 WRC) поведе в рали Франция след първите три отсечки за петъчния ден. Деветкратният WRC шампион спечели и трите етапа и е с аванс от 3,7 сек пред Яри-Мати Латвала (Фолксваген, Поло R WRC) и 4,7 сек пред Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC).

Добър старт. Сутринта опитах да натисна максимално и усещането бе хубаво. Първата отсечка беше на сухо и премина както трябва. Да се надяваме, че ще продължим в същия дух. В следващия етап не бяхме толкова уверени в началото, но в крайна сметка дадохме най-доброто време. Но има още много път, а и заваля, така че трасето стана хлъзгаво. Ние сме с твърди гуми и това прави нещата по-сложни за нас. Накрая имаше някои особено сложни мокри места – коментира Льоб.

Латвала се справи добре през първата половина на деня, въпреки че не бе възторжен от представянето си:

Някои от секциите са доста тесни, има много смени на ритъма. На места пътят е мръсен и затова съм малко по-внимателен.

Нювил се изпързаля в началото на деня, но без сериозни последствия. Той обясни, че навсякъде е спирал по-късно от Льоб, но така и не го е настигнал като време. Освен това не бе съвсем доволен от настройките си и смяташе, че определено може да ги подобри.

Дани Сордо, който оглавяваше класирането допреди два етапа, вече е четвърти, следван от новия световен шампион Себастиен Ожие. Френският пилот на Фолксваген е на 22,3 сек зад Льоб.

Трябваше да се мотивирам. Не спах кой знае колко снощи. Не че си легнах късно – просто ми отне доста време да заспя. Сега няма да натискам прекалено, тъй като не искам да рискувам да не завърша – сподели Ожие.

Зад него се подредиха Евгени Новиков, Мико Хирвонен, Андреас Микелсен. Девети е Мадс Остберг, който пък има съвсем различен, но наистина сериозен проблем – носи очила за първи път и още свиква с тях.

Преди четири години ми направиха лазерна операция, но скоро си прегледах очите и не бяха съвсем добре. Напоследък имах повече грижи с тях и се наложи корекция с очила – разясни норвежецът.

Топ 10 допълва Мартин Прокоп.

През втората половина от днешния ден екипажите ще преминат за втори път сутрешните отсечки.