Начало Рали Льоб пред Хирвонен и във втория ден

Льоб пред Хирвонен и във втория ден

40
0

Както и в петъчния ден, така и в събота борбата за победата в рали Финландия продължава да се води между шампиона Себастиен Льоб от екипа на Ситроен и местния любимец Мико Хирвонен от отбора на Форд. Льоб обаче изглежда поне с крачка по-близо до победата.
След като в петъчните скоростни отсечки Льоб успя да си извоюва макар и малка преднина, в съботния ден французинът успя да увеличи с още мъничко преднината си. Така след като спечели 5 от 10-те етапа вчера състезателят на Ситроен определено бе доволен от развитието на борбата.
“Да спечелиш 3,8 секунди в разстояние на 160 км, в етапи където карахме с пълна газ между дърветата, това определено не бе лесно. Бях концентриран върху това, да не допускам никакви грешки и да поддържам преднината си. Скоростта ни ще бъде големият ни коз и в неделния ден, въпреки че предпочитам да бъда по-внимателен.”
Хирвонен от своя страна загуби 2,5 секунди в 20-ия етап след проблеми с лонч контрола. Все пак той успя да спечели три скоростни отсечки и в неделя ще има предимство от по-късната си стартова позиция.
“Невероятен ден”, бе равносметката на Хирвонен. “Етапите днес бяха истинско удоволствие, скоростите които развивахме бяха невероятни. Всяка секунда, която успявах да спечеля, Себ си я връщаше в следващия етап. Ще бъде трудно утре да го догоня, ако няма инциденти. Ще бъде неприятно за нас, ако дадем възможност на французин да спечели това рали и ще направя всичко възможно, за да не го позволя.”
С много силно каране във втория ден на трета позиция излезе Крис Аткинсън от екипа на Субару. Австралиецът успя да изпревари с едва 1 секунда съотборника на Льоб, испанецът Дани Сордо. Въпреки че се завъртя Сордо все пак успя да се придвижи до четвърта позиция.
Труден определено бе денят за пилотите на Стобарт. Джиджи Гали бе принуден да се оттегли след като направи пилотска грешка в 16-ия етап и отпадна, Хенинг Солберг пък се смъкна на пето място. С изоставане от почти половин минута зад Сордо и Аткинсън на норвежецът определено ще му е трудно да се бори за място на подиума в неделя.
Зад него на шеста позиция е и брат му, бившият шампион Петер Солберг от екипа на Субару, който в събота не успяваше да държи скоростта, постигана от съотборника му Аткинсън.
Осмицата се попълни от Мати Рантанен, който успя със своя Фокус от 2006 г. да изпревари Тони Гардемайстер от екипа на Сузуки.
Така победата във Финландия ще се реши в неделя с дуела между Льоб и Хирвонен. Двамата имат преднина от три минути пред останалите. Очертава се и интересен трибой за третото място, където борбата е между Аткинсън, Сордо и Хенинг Солберг.
Ако Льоб и Хирвонен запазят сегашните си позиции, французинът ще намали преднината на съперника си в генералното класиране на едва 1 точка.