Начало Рали Льоб се отказа от Льо Ман заради ангажиментите във WRC

Льоб се отказа от Льо Ман заради ангажиментите във WRC

49
0

Себастиен Льоб няма да се възползва от шанса да кара за заводския тим на Пежо в 24-те часа на Льо Ман тази година. Причината за отказа на французина е прекалено многото време, което ще трябва да посвети на проекта.

Тази година най-известната надпревара за издръжливост в света ще започне на 12 юни и за първи път от няколко сезона насам не съвпада с кръг от световния рали шампионат. Това даде надежда на почитателите на Льоб, че ще могат да видят любимия си пилот зад волана на прототипа Пежо 908.

Лошото е, че освен самото състезание в Льо Ман, Себастиен трябва да отдели специално време за тестове с прототипа. От друга страна стоят ангажиментите на французина във WRC, съпътствани от изпитания за развитието на настоящия автомобил C4 WRC и на бъдещата състезателна кола на Ситроен DS3.

Преценявайки трезво сериозността на ангажиментите си, Льоб реши засега да изостави амбицията си да се състезава със спортни прототипи.

„Не искам програмата Льо Ман да стане своеобразен вид ограничение вместо удоволствие – коментира Льоб. – Забавлението бе главната причина, заради която исках да карам Пежо 908. Но при положение, че се нареждат доста тестове – на С4, DS3 и прототипа 908, трябва да се фокусирам върху главната си цел. Въпреки че бих желал да свърша всичко.“

Оставяйки настрана спортния си график, Себ изложи и лична причина:

„В действителност решението бе заради леко тривиална причина. Трябваше да изместим тест сесията с С4 и единствената дата, която намерихме, бе денят, в който бях свободен да се прибера вкъщи между рали Мексико и теста на Пежо. За съжаление това е твърде много. Все още имам желание да карам на писта, по специални етапи и т.н., но след 5 седмици тестове, наляво и надясно по етапите и пистите, бих желал да прекарам два дни вкъщи с дъщеричката си, съпругата ми и приятелите ми. Не съм робот. Като всеки друг се нуждая от време за себе си и семейството си.“

Льоб е леко разочарован, че е трябвало да вземе подобно решение, но е сигурен, че ще му се отдаде и друг шанс да участва в Льо Ман. Същевременно, така стеклите се обстоятелства според французина не са толкова лоши, защото тази година борбата за спечелването на титлата във WRC няма да е никак лесна.