Начало Рали Льоб спечели Рали Ирландия

Льоб спечели Рали Ирландия

25
0

Себастиен Льоб започна похода си към шеста поредна титла в Световния рали шампионат, след като спечели с лекота победата в Рали Ирландия.

Французинът поведе Ситроен към двойна победа, след като испанецът Дани Сордо стана втори. Основният съперник на Льоб – Мико Хирвонен с Форд – остана трети.

Интересното е, че подобен резултат не изглеждаше много вероятен в петък, тъй като Льоб бе избрал грешния тип гуми. Така само в първия етап французинът загуби 42 секунди от Яри-Мати Латвала. След това обаче Латвала повреди своя Форд и бе принуден да се оттегли, в резултат на което Урмо Аава от Стобарт Форд изненадващо поведе.

Льоб обаче постигна страхотно темпо при първата си възможност за смяна на гумите. Така той постепенно поведе и започна да трупа преднина.

„Беше наистина тежка надпревара и наистина съм доволен от десетте точки” – каза Льоб. „Асфалтовите надпревари са важни за мен, а едно подобно рали представлява предизвикателство за всички. Можех да направя и някои грешки, но не – за щастие, сме тук и победихме. Ще се опитам да продължа по същия начин.”

Сордо също се движеше доста комфортно, след като настигна Хирвонен. Междувременно състезателят на Форд имаше проблеми със системата с управлението в събота сутрин.

Класиране в Рали Ирландия:
1. Себастиен Льоб (Ситроен) 2.48:25.7 ч.
2. Дани Сордо (Ситроен) + 1:27.9 сек.
3. Мико Хирвонен (Форд) + 2:07.8 сек.
4. Хенинг Солберг (Форд) + 6:32.4 сек.
5. Крис Аткинсън (Ситроен) + 7:51.9 сек.
6. Себастиен Огие (Ситроен) + 10:44.0 сек.
7. Матю Уилсън (Форд) + 11:23.8 сек.
8. Калид Ал Касими (Форд) + 14:07.9 сек.
9. Иймън Боланд (Субару) + 15:23.4 сек.
10. Урмо Аава (Форд) + 15:35.4 сек.