Начало Рали Льоб спечели втория етап и поведе в Дакар

Льоб спечели втория етап и поведе в Дакар

20
0

Деветкратният шампион в WRC Себастиен Льоб с Пежо 2008 DKR поведе в рали Дакар, след като спечели втория етап от прочутата пустинна надпревара. Французинът измина 387-те км от Вила Карлос Пас до Термас Рио Хондо за 3.45:46 часа, и въпреки че затъна в калта за 2 минути, изпревари с 2:23 мин именития си съотборник в Пежо – Стефан Петерханзел. Трети, на 2:38 мин остана Владимир Василиев с Тойота Хайлукс.

Чудесно се представи и друга бивша звезда от световните ралита – Мико Хирвонен с Мини от екипа на X-Raid. Финландецът завърши пробега 5-и, (на позиция зад Жиниел де Вилиер с Тойота), като остави зад себе си многократният победител при мотоциклетистите Сирил Депре (7-и), който тази година кара за Пежо при колите.

Осми остана миналогодишният победител Насър Ал-Атия с Мини. Катарецът изостана с 4:18 мин от Льоб, но основната причина за това беше спукана гума, която трябваше да бъде сменена по време на отсечката. Едва 14-и остана победителят от 2010 г. Карлос Сайнц с Пежо. Испанецът остана на място в продължение на 13 минути, след като двигателят му спря. С успеха Льоб поведе и в генералното класиране, на 2:23 мин пред Петерханзел и на 2:42 мин пред Василев.

При мотоциклетистите победата в етапа, който за тях бе по-къс – 450 км, бе за Тоби Прайс с Ред Бул КТМ. Австралиецът изпревари с 20 секунди Рубен Фариа (Пор) с Хускварна (на 3-ата снимка). Трети остана словакът Стефан Швитко с КТМ (+1:28 мин). Същото е подреждането и в генералното класиране.

При 4-колесните машини ATV най-бърз бе Игнасио Касале от Чили (на втората снимка) с време 4.10:47 часа, следван на 3:49 мин от Брайън Барагванат. Трети остана аржентинската легенда Алехандро Патронели. Неговият брат Маркос завърши 5-и. И тук общото подреждане в топ 3 е същото, като авансът на Касале пред втория е точно 4 минути. 

При камионите победител в етапа стана Ханс Стейси (Хол) с МАН, който изпревари своя сънародник и съотборник в екипа на Века МАН Петер Верслиус. Трети остана друг холандец – Жерард де Рой с Ивеко. Тримата са начело и в генералното класиране да Дакар в същия ред.