Начало Рали Льоб затъна в дюните, Петерханзел поведе

Льоб затъна в дюните, Петерханзел поведе

36
0

Лидерът в рали Дакар Себастиен Льоб с Пежо 2008 DKR затъна в дюните по време на 8-я етап от надпреварата от Салта до Белен с дължина 394 км и загуби водачеството в надпреварата.

Французинът първо попадна в капана на коварните пясъци за няколко минути. А след това 9-кратният шампион в WRC катастрофира и разби частично колата си по-малко от 30 км преди финала на отсечката. Всичко това му коства повече от час, което го прати едва 8-и в генералното класиране, като пред него са Хирвонен (4-и) с Мини, Пултер с Тойота Хайлукс, Алраджи с Тойота и Де Вилиер със същата машина.

Начело в надпреварата излезе друг пилот на Пежо – Стефан Петерханзел (на 2-ата снимка). 11-кратният победител в Дакар завърши 3 -и в етапа и окупира върха с аванс от 2:09 мин пред Карлос Сайнц също с Пежо. Трети е миналогодишният шампион Насър Ал-Атия с Мини от X-Raid (+14:43 мин). Катарецът записа първа етапна победа в 8-ия пробег, и макар това да стана с минимална преднина спрямо Сайнц (2-и; 12 сек) и Петерханзел (+31 сек), това му дава надежда, че може да повтори успеха си.

При моторите етапът спечели Тоби Прайс с КТМ, който изпревари с 5:17 мин досегашния лидер в общото подреждане Паоло Гончалвес с Хонда. Трети се нареди Куинтанила с Хускварна. Така Прайс поведе в надпреварата с малко повече от 2 мин спрямо Гончалевс. На трета позиция в Стефан Швитко с КТМ, завършил етапа 4-и.

Надпреварата при ATV-ата отново се превърна в триумф на братята Патронели с Ямаха. Първи стана Маркос, следван от Алехандро (на 3-ата снимка) на 5:42 мин. След тях остана Алексис Ернандес също с Ямаха. Така Маркос поведе в общото подреждане, но разликата е само 2:06 мин. Ернандес е на почти 33 мин зад водача на 3-а позиция.

При камионите първи финишира Жерард де Рой с Ивеко, следван от двете машини на Камаз, управлявани от Николаев и Каригов. Така холандецът увеличи аванса си на върха на близо 8 мин, но втори вече е Николаев. Трети друг холандец Верслуис с МАН, на 13:29 мин от Де Рой. Ханс Стейси с МАН е 4-и.