Начало Избрани Льоклер: Изоставах със секунда на обиколка спрямо Ред Бул преди отпадането ми

Льоклер: Изоставах със секунда на обиколка спрямо Ред Бул преди отпадането ми

5231
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка Андро Дюлгерян

Шарл Льоклер започна сезон 2023 по възможно най-тежкия начин. Пилотът на Ферари не завърши първото състезание за годината в Бахрейн и каза, че е бил със секунда по-бавен от болидите на Ред Бул преди оттеглянето си.

Льоклер нямаше отговор на темпото на Верстапен и Перес. Затова той се движеше на самотно трето място през по-голямата част от надпреварата на пистата Сахир. За съжаление Льоклер получи повреда в своя автомобил в 40-тата обиколка, която го принуди да спре в зоната за сигурност.

Малко след края на състезанието Льоклер заяви, че не знае каква е причината, довела до отпадането му. Състезателят от Монако така или иначе вече бе разочарован от изоставането на SF-23 спрямо RB19. Той смята, че е бил по-бавен от колите на Ред Бул с една секунда

„Не мога да кажа, че се чувствам добре“, сподели Льоклер.

25-годишният състезател се отказа да прави последна бърза обиколка във вчерашната квалификация. Това поради опасения, че има технически проблем в своя болид.

Льоклер, както и шефа на Ферари Фредерик Васьор отхвърлиха тези твърдения. Въпреки това няколко часа преди старта на Гран при на Бахрейн бе сменена батерията в задвижващата система на Льоклер. В крайна сметка това не доведе до очаквания резултат от Скудерията, които загубиха единия си автомобил в обиколка №40.

Състезателят на Ферари не скри разочарованието си от развитието на днешната Гран при на Бахрейн.

„Очевидно имаше доста свършена работа по този въпрос [през зимата]. Трябва да продължим да работим, защото се появи проблем с надеждността още в първото състезание. Това не е никак добре.“

„Изоставах със секунда на обиколка спрямо Ред Бул преди отпадането ми. Опитах да бъда възможно по-уверен, но в крайна сметка нямаше какво повече да направя. Изглежда, че от Ред Бул са открили нещо наистина огромно, което им е позволило така да подобрят състезателното си темпо“, заяви Льоклер.

„Що се отнася до квалификационното темпо, те всъщност са доста сходни с нас. Успяхме да извлечем време за обиколка вчера, но след това дойдохме на състезанието и изостанахме с една секунда на обиколка, което беше жалко.“

„Трябва да разгледаме този въпрос това плюс надеждността на задвижващата система“, каза още пилотът на Ферари.

Льоклер вярва, че е можел да се задържи на третото място ако не бе получил повреда в мотора. В крайна сметка последното място на подиума отиде при Фернандо Алонсо. Пилотът на Астън Мартин изпревари Люис Хамилтън и Карлос Сайнц заради по-малката деградация на гумите си.

Състезателят от Монако призна, че заплахата от Астън Мартин е налице

„Те [Астън Мартин] са бързи. Днес третото място беше възможно. Бях натрупал малко разлика спрямо автомобилите зад мен и се справих добре в последния стинт.“

„Но те също стартираха малко по-назад от мен, така че не знам. Бахрейн също е много специфична писта. Надявам картината да се промени малко за следващото състезание. От друга страна обаче не можем да разчитаме на това, тъй като трябва да работим и да намерим начин да направим SF-23 по-бърз и издръжлив“, завърши Шарл Льоклер.

Другият пилот на Ферари Карлос Сайнц финишира на четвърто място в Бахрейн. Испанецът зае третото място след отпадането на Льоклер, но не успя да го задържи дълго време заради лошото състояние на гумите си. Еднократният победител в F1 поне не позволи да бъде задминат от Люис Хамилтън.

„Това е част от нашата реалност в момента. Просто натискаме доста силно в състезанието, както видяхте в битката ми с Фернандо. Това едва не ми коства позицията на Люис, защото веднага щом натиснем с тези гуми, те губят сцепление и започват да деградират. Повече от ясно е, че това е най-голямата ни слабост“, призна Сайнц.

По време на дългите серии от обиколки Ферари имаше сериозно изоставане от Ред Бул и Астън Мартин. „Явно Астън Мартин и Ред Бул правят нещо с гумите, което ние не разбираме напълно, защото това ни коства загуба в състезанието. Не беше изненада, че Алонсо зае третото място. Видяхте го да финишира на 10 секунди пред нас, така че разликата в темпото беше огромна. Това показва, че трябва да свършим много работа, ако искаме да се върнем там“, добави състезателят на Ферари.