Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Изборът на гуми хард бе правилният

Льоклер: Изборът на гуми хард бе правилният

1560
0
Шарл Льоклер подиум Монца 2019
снимка: Спас Генев

От Иван Тенчев, наш специален пратеник на Монца

Видимо щастлив и с широка усмивка на лицето, Шарл Льоклер се появи тази вече в залата за пресконференции след Гран при на Италия. Подгласниците му дълго го чакаха да приключи с телевизионните интервюта в претъпканото помещение.

Почти със сядането си  Шарл заяви, че чувства най-после свобода, след ужасяващите обиколки и напрежение в последните 2 часа. Той дори не бе сигурен колко точно бе броят на обиколките, а само говореше за концентрацията и напрежението в тях.

„За първи път стартирах с абсолютно единствената цел да спечеля. Не просто да търсим максималните възможности, а атака от старта до финала, каза младият пилот. Той обясни подробно как в първите обиколки и четирите гуми са се държали чудесно. Но някъде след 4-5 тура задните, и особено задна лява, са започнали да губят качества. А до края е  имало толкова много.

„Зад мен колите на Мерцедес имаха скорост и повече опции по отношение на стратегията. Но в крайна сметка нямах други възможности и натисках“, продължи той. „Не зная дали изборът на гуми беше ключът към днешната победа, но при всички случай бе правилният избор за нас.“

Пилотът от Монако заяви, че не знае за кое точно движение при спиране получи предупреждението с черно-бяло знаме при защитата си срещу атаката на Хамилтън.

Шарл бе категоричен, че след събитията в Австрия тази година, когато загуби състезанието е променил подхода си и използва в пълна степен допустимата от правилата твърдост.

Льоклер призна, че не помни собствените състезания, а какво остава да помни някоя от победите на Михаел Шумахер с Ферари. Имал само блед спомен от една червена кола в Монако и това е всичко.

Младежът обаче си спомня много добре първото си посещение в Маранело. То е било заедно с покойния си приятел Жул Бианки преди години и как бил впечатлен от целия град, както и от завода и всичко останало, което оформило мечтата един ден да бъде пилот на Скудерията.

Льоклер заяви още, че за жалост този уикенд съотборникът му Себастиан Фетел не е имал добър шанс още вчера в Q3 и нещата не са се развили добре за него. Но Шарл призна, че всъщност учи много от германеца, от неговата методичност и прецизност в работата.

„Да, ще се борим един с друг до края на сезона, но все така ще работим заедно по развитието на колата и успеха на тима“, заяви Льоклер като коментар на факта, че изпревари 4-кратния световен шампион в класирането.