Начало Избрани Льоклер: Наистина е хубаво отново да бъда на най-високото стъпало на подиума

Льоклер: Наистина е хубаво отново да бъда на най-високото стъпало на подиума

1256
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер призна, че успехът в Австрия е бил „изключително необходим“ след трудностите за него и Ферари в последните няколко състезателно уикенда.

Победата на Ред Бул Ринг бе първи триумф за Льоклер от близо три месеца. Преди това той спечели Гран при на Австралия на пистата Албърт парк. Състезателят на Ферари се възползва от по-доброто износване на гумите на неговия болид F1-75. Льоклер направи три изпреварвания срещу своя пряк съперник Макс Верстапен. Световният шампион потегли от полпозишън след като спечели спринтовата квалификация. В заключителната фаза на надпреварата, монегаскът имаше проблем с педала на газта. На практика целия екип на Ферари стоеше на тръни до развяване на карирания флаг.

Триумфът на Ред Бул Ринг е особено значим и за двете страни. Той идва след поредица от състезания, които  бяха определени от Льоклер катокатастрофални.“ В голяма част от тях Ферари пропиля шанса да запише още няколко първи места.

Повреди в задвижващата система на Скудерията попречиха на състезателя от Монако да се бори за победата в Испания и Азербайджан. В допълнение, грешни стратегически решения на практика отнеха почти сигурни успехи на Льоклер в Монако и Великобритания.

Осъзнавайки разочарованието на своя пилот, шефът на Ферари Матия Биното замина за Монте Карло. Там той е провел разговор на четири очи с 24-годишния спортист.

След като най-накрая разгърна пълния си потенциал във Ферари, Льоклер не скри, че за него е било изключително важно да се върне на най-високото стъпало на подиума.

„Определено имах нужда от победа. Всеки път, когато започвам ново състезание, имам усмивка на лицето си и продължавам да съм оптимист. Очевидно имах серия от няколко тежки надпревари. Чувствах, че сякаш всичко беше срещу мен.“, сподели Льоклер.

„Най-накрая направихме добро състезание. Наистина е хубаво отново да бъда на най-високото стъпало на подиума“

Льоклер не е бил толкова изненадан от темпото на Ферари. Той призна, че не е очаквал толкова голям спад в представянето на Верстапен. Нидерландецът доминираше в спринтовата надпревара, най-вече заради битката на състезателите на Скудерията.

Това беше първият път, в който всъщност бяхме доста по-бързи. Така че не съм толкова изненадан. Работихме много усилено през последните седмици. Вероятно най-голямата изненадата идва от Верстапен. В събота той беше недостижим, докато в неделя сякаш загуби скорост.“

„Изглежда, че в състезанието съм имал малко повече скорост в сравнение с тях. Така че да, това бе приятна изненада.“

Според Льоклер, основният проблем на Ферари сезон 2022 не е скоростта на автомобила F1-75. Монегаскът смята, че тимът от Маранело не може да разгърне пълния си потенциал на пистата.

Получихме голям пакет с актуализации в Барселона. След това в Силвърстоун имахме още един ъпгрейд. До един момент всичко вървеше по правилния начин“, каза той.

„Представянето ни е страхотно от Австралия насам, с изключение на Маями. Там Ред Бул бяха по-силни.“

В последните пет състезания колата беше силна. Просто не успяхме да съберем всички парчета от пъзела. Радвам се, че най-накрая имахме нормално състезание“, добави Шарл Льоклер.