Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер продължава да има пълно доверие във Ферари

Льоклер продължава да има пълно доверие във Ферари

1673
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер разкри причините за удължаването на договора си с Ферари. Пилотът от Монако призна, че продължава да има пълно доверие на Скудерията и напълно вярва във визията на Фредерик Васьор за бъдещето на отбора.

Льоклер разкри, че умишлено е оставил емоциите настрана от решението си да подпише новия договор с Ферари. Петкратният победител в F1 настоя, че вярва в посоката на отбора.

Миналия месец стана ясно, че Льоклер е подписал нов договор с Ферари. Така на практика той гарантира бъдещето си в италианския отбор.  Точните условия на новия договор не бяха публично оповестени. Предполага се, че той е до края на 2027 г. с опция за продължаване до 2029 г.

Льоклер се състезава за Ферари от 2019 г. насам. Преди това той беше част от академията за млади пилоти на Скудерията, включително когато спечели титлите в GP3 и Формула 2.

Льоклер предприе доста смело решение да се обвърже с Ферари и след влизането на новите технически правила. Състезателят от Монако остана лоялен на италианския тим, въпреки предполагаемия интерес към него от страна на други отбори.

Днес се проведоха пресконференциите преди началото на уикенда в Бахрейн, в които участва и Льоклер. Съвсем очаквано, той бе попитан как се е стигнало до решението му да преподпише със Скудерията.

„Винаги, когато съм на пистата, обичам да оставям инстинкта да говори, Но когато взимаш такива решения около договор, трябва да има и много рационално мислене“, сподели Льоклер.

„Обичам Ферари. Ще бъда завинаги благодарен за това, което те направиха за мен още от годините в GP3, както и когато повярваха в мен и ми дадоха шанса да стигна до F1, а след това и да се присъединя към Скудерия Ферари.“

„Проектът, който стои зад това нещо, обаче трябва да има смисъл. Така съм наясно, че ако вярвам в проекта, тогава очевидно си по-мотивиран като пилот. Именно тогава се проявява най-добрият пилот. Трябваше да си задам въпроса дали това е най-доброто място, на което виждам себе си, за да имам най-големи шансове да спечеля шампионата през следващите няколко години“, добави пилотът на Ферари.

В началото на миналата година начело на Ферари застана Фредерик Васьор. Под негово ръководство Скудерията започна процес на трансформация, който продължава и до този момент. Именно Васьор е една от причините Льоклер да подпише нов договор, както и да бъде привлечен Люис Хамилтън. Не е тайна, че двамата състезатели са в много добри отношения с французина

„Не ми се наложи да мисля много. Водя много разговори с Фред за това какво иска да постигне и как иска да го постигне“, обясни Льоклер. „Напълно съм съгласен с него. Наистина вярвам във визията, която той има за Ферари.  И двамата сме единодушни в начина, по който искаме да спечелим световния шампионат възможно най-скоро.“

„Вероятно беше малко по-рационално от това, което обикновено правя, тъй като [често] вземам решения повече със сърцето, отколкото с главата. Но този път трябваше да се вземе предвид проектът, който стои зад него“, заключи Шарл Льоклер.

Междувременно Васьор коментира предстоящия първи рейс уикенд за сезон 2024 в Бахрейн.

„След като по време на тестовете SF-24 измина над седем състезателни дистанции, най-накрая дойде моментът всички да покажат на какво са способни. Още от свободните тренировки в четвъртък ще започнем да добиваме представа за подреждането и ще видим резултатите от работата, която ние и другите отбори сме свършили“, каза Васьор.

„Шарл и Карлос се чувстваха комфортно зад волана на SF-24, което е точно това, което искахме да постигнем при проектирането му. Изправяме се срещу обичайните трудни съперници. Искам да видя, че ще възприемем същия подход, който имахме в заключителните етапи на миналия сезон.“

„Не трябва да се страхуваме да се осмеляваме, ако вярваме, че едно смело решение може да направи разликата, особено когато става въпрос за нашето представяне. Автомобилът изглежда конкурентоспособен. Шарл и Карлос са в чудесна форма. В същото време настроението в отбора е супер съсредоточено, заради което сме решени да постигнем добър резултат“, добави шефът на Ферари.