Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Рискувахме със стратегията, но не се получи

Льоклер: Рискувахме със стратегията, но не се получи

1944
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка: Спас Генев/spasgp.com

От Иван Тенчев, наш специален пратеник в Абу Даби

Шарл Льоклер защити решението на тима си да направи ранен стоп в днешното състезание в Абу Даби и да смени гумите си медиум.

С тях в началото той се движеше зад Хамилтън и пред Верстапен и според него е имал добро темпо, но данните не потвърждавали това. Затова във Ферари решили да опитат промяна в стратегията, с която да спечелят поне двубоя с Макс. Той бе и битка за третото място при пилотите.

„Ако следвахме тяхната стратегия, нищо нямаше да се промени, опитахме нещо различно, но не проработи“, бе категоричен Шарл. „При всички случаи днес нямахме нужното темпо, за да се противопоставим и какво значение има дали си втори или трети, когато търсиш победата.“

Пилотът от Монако обясни още, че изобщо не е наясно какъв е проблемът с количеството гориво в колата му и очаква тимът да му обясни, като не е притеснен по никакъв начин.

Льоклер заяви още, че няма нищо против Люис Хамилтън да му бъде съотборник. „Аз съм във Формула 1, за да се състезавам и сравнявам с най-добрите. Ще го приветствам при един такъв трансфер, защото той е страхотен шампион“, заяви още Шарл.

Другият пилот на Ферари Себастиан Фетел смята, че сезонът му не е бил толкова лош, колкото изглежда.

Германецът финишира на 5-о място в Гран при на Абу Даби и при всички положения ще завърши на тази позиция в крайното класиране на шампионата.

През сезона той допусна много грешки и спечели само една победа – за Гран при на Сингапур. Неговият млад съотборник Шарл Льоклер беше по-бърз през сезона като цяло. Пилотът от Монако взе 2 победи и цели 7 полпозишъна. Според Фетел обаче статистиката не отразява съвсем реално нещата.

„Нямахме годината, на което се надявахме, каза Фетел пред Sky Sports. – Мисля, че причините са ясни. Смятам, че и уроците са ясни. И сега от нас зависи да ги научим.

Като отбор трябва да се представяме по-силно. А като индивидуланост аз трябва да се справям по-добре и мога да го направя. Не беше страхотна година от моя страна. Но не мисля, че беше и толкова лоша, колкото изглежда.“

Според Себастиан целта на тима за следващата година ще е да бъде направена стъпка напред. А за това е нужен по-силен пакет, за да може Скудерията да се бори с Мерцедес и Ред Бул.