Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер най-бърз в първата тренировка на Монца при лошо време и 3...

Льоклер най-бърз в първата тренировка на Монца при лошо време и 3 прекъсвания

2069
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка: Спас Генев

От Иван Тенчев, наш специален пратеник на Монца

Шарл Льоклер записа най-добро време в първата тренировка за Гран при на Италия на пистата Монца и вдъхнови тифозите на Ферари по трибуните. Пилотът от Монако направи финална серия от 7 обиколки с гумите медиум в края на сесията и записа най-добро време – 1:27.905 мин.

Така той изпревари пилотите на Макларън Карлос Сайнц и Ландо Норис. Те сложиха малко по-рано гуми за сух асфалт – софт, загряха ги и направиха добри финални турове. Хамилтън и Ботас излязоха на пистата със сухи гуми софт само 3 минути преди края и останаха с 4-и и 9-и резултат. В същото време Себастиан Фетел с медиум записа 8-о време.

Тренировката бе прекъсвана на три пъти заради инциденти и премина при доста променливи условия. Тя започна при доста хладно време и лек дъжд с 16 градуса температура на въздуха и 19 на асфалта. Въпреки това централната трибуна бе пълна, както и голяма част от останалите.

В лошото време екипите трудно щяха да изпробват специалните аеродинамични пакети за супер бързата писта.

Пилотите на Хаас първи се появиха на пистата за опознавателни обиколки. Всички започнаха с гуми за изцяло мокра писта.

Фетел изпусна спирането за първия завой, но нямаше проблем. Десетина минути след началото Макс Верстапен бе първият пилот, който се появи на пистата с интермедии, без никой да беше направил пълна бърза обиколка. Норис също пробва с медиум и затвори цял тур в тренировката около 20 минути след нейното начало. Времето му бе над 1 минута и половина. Пилотите на Рено бяха следващите с бързи обиколки, пак с медиум.

Почти 30 минути след началото всички се активизираха, но Кими Райконен излетя от пистата на Параболика, като удари задната част на болида си в стената от гуми. Тренировката бе спряна, за да се отстрани колата му. Карлос Сайнц също се завъртя на Аскари, но остана на пистата, без контакт със стените.

Малко преди средата тренировката бе рестартирана. Само 8 пилоти бяха записали време. Макс Верстарен едва премина през първия шикан, а малко след това Серхио Перес се завъртя и се удари в стените, като сесията отново бе спряна.

Разбитата кола на Перес, снимка: Спас Генев

Макс каза по радиото, че гумите интермедия са много твърди за тези условия и не е безопасно да се кара с тях.

Точно в средата на сесията за втори път тя бе рестартирана. Дъждът почти спря и асфалтът се нагря до 21 градуса. Но пак бе много студен за загряване на гумите. Все пак Верстапен оглави класирането, а завъртане на бившия му съотборник Пиер Гасли и блокиране върху ограничителите на първия завой доведе до трето, макар и кратко спиране на тренировката. Французинът успя да извади своето Торо Росо и да продължи, като му помогнаха и маршалите.

Оставаха 35 минути за работа и тренировката продължи, но пак без особена активност. Този път Шарл Льоклер премина върху ограничителите на първия шикан, но без последици. Двамата с Фетел пробваха ефекта на изтегляне, въпреки лошото време.

Пистата започна да изсъхва и Албон с интермедии на 10 тура и Норис със същия тип на 14 тура записаха най-добри резултати – под 1:33 мин на обиколка.

Хамилтън и Ботас бяха единствени без записани обиколки, освен ударилите се Райконен и Перес. Льоклер слезе под 1:32 мин на обиколка, а веднага Хамилтън записа второ време.

Двамата с Ботас също започнаха проби на изтегляне и размяна на позициите, като Люис бе поредният пилот, който пресече първия шикан. Льоклер се прибра в бокса след серия от 12 тура с инермедиите си, а Албон го изпревари с 0.040 сек и продължи със своите интермедии на 14 тура.

След като загряха своите почти нови гуми в 3-4 обиколки, пилотите на Мерцедес записаха най-добри времена, слизайки под границата от 1:31 мин. Ботас бе със 153 хилядни по-бърз и оглави класирането.

В последните 10 минути пилотите на Ферари се появиха с гуми медиум, а тези на Макларън със софт. Асфалтът бе вече 23 градуса, но още доста мокър на места и Норис мина напряко през първия шикан. В последните 3 минути и Хамилтън и Ботас също излязоха на пистата със софт.

Люис се закачи зад Фетел, но темпото му в първия тур от бокса не бе добро. Льоклер, Сайнц и Норис обаче излязоха начело с вече заработили гуми, а Хамилтън остана 4-и. Ботас пък се завъртя. Топ 5 допълни Алекс Албон.