Начало Рали Лотус няма да разрешат на Райконен да кара в рали Финландия

Лотус няма да разрешат на Райконен да кара в рали Финландия

34
0
Кими Райконен

Кими Райконен няма да получи разрешение да се състезава в рали Финландия тази година. Финландецът изрази такова желание наскоро, но от Лотус не искат да го пусна, независимо, че осмият кръг от WRC е през август, когато Формула 1 ще е във ваканция.

По принцип се смята, че в договора на Райконен има клауза, забраняваща му да кара в ралита. Лотус имат много лош опит в това отношение, след като Роберт Кубица претърпя жестока катастрофа през февруари 2011 г. по време на рали Ронде ди Андора в Италия. Полякът току-що бе участвал в първите предсезонни тестове за годината и следващите тренировки се очакваха с голям интерес, тъй като бе демонстрирал прекрасна скорост. Последиците от катастрофата обаче бяха толкова тежки, че Кубица е извън спорта и до момента.

Именно споменът за случилото се с поляка е най-силният довод за забраната, наложена на Райконен.

Двамата с Кими седнахме и поговорихме. Контрактът му не позволява да кара в ралита след случилото се с Роберт. Отборът ни не може да му позволи подобно нещо. Той напълно разбира ситуацията, така че въпросът е приключен – обясни шефът на тима Ерик Булие.

Това е едно от малкото ограничения, наложени от Лотус на световния шампион за 2007 г., който иначе се ползва с голяма свобода в екипа.