Начало Рали Микелсен с 15,4 сек пред Ожие в Австралия

Микелсен с 15,4 сек пред Ожие в Австралия

26
0

Андреас Микелсен поведе в рали Австралия след първия ден на състезанието, което е последен кръг от световния шампионат за 2016 г. Норвежецът се бори за втората позиция в първенството и го демонстрира със силно и постоянно темпо.

„Абсолютно перфектен ден за нас, не можеше да е по-добре от това”, заяви Андреас. „Сутринта автомобилът вървеше по-добре от когато и да било. Настройките бяха идеални. Следобед условията на трасето се промениха и имахме известни проблеми с нестабилност ту на предната, ту на задната част. Очаквахме да загубим време спрямо съперниците зад нас. Но да водим и да сме спечелили пет отсечки е перфектен старт за нас. Целта ни трябва да е запазим първата позиция до събота вечер, след което ще имаме чудесна възможност да спечелим надпреварата.”

Втори, на 15,4 сек зад Микелсен, е съотборникът му във Фолксваген Себастиен Ожие. Четирикратният световен шампион заяви, че е доволен от позицията, както и че условията по отсечките били по-добри, отколкото очаквал.

„Цял ден карах на пълна газ. В крайна сметка нямаме какво да губим. Жегата определено е фактор. Ако и утре е толкова горещо, ни предстоят особено изтощителни 50 километра в Намбуча. Температурата влияе и на гумите. Какво и да стане, ще се постарая да остана пред Тиери Нювил, за да помогна на Андреас в битката за вицешампионската позиция”, допълни Ожие.

Нювил и съекипникът му в Хюндай Хейдън Падън са трети и четвърти след петъчния ден в Австралия. Белгиецът е на малко над 7 секунди зад Себастиен, докато новозеландецът изостава само с 1,2 сек от Тиери.

„Сутрешните отсечки преминаха добре. Целта ни бе да сме близо до Себ, който стартираше първи. Честно казано, справихме се дори по-добре от очакваното. Андреас върви чудесно и води, така че ние трябва да поддържаме скоростта и ритъма си”, обясни Нювил.

Падън сподели, че като цяло е доволен от представянето си през първия ден на надпреварата и единственото му разочарование е четвъртата отсечка, която не преминала както трябва. Балансът на автомобила му също не бил оптимален, резултатът от което бяха няколко полузавъртания по трасето.

„Опитахме нещо различно с гумите през първата половина от петъка – бяхме с комбинация от твърди и софт. Следобедът премина без драми и смятам, че сме в добра позиция за остатъка от ралито. Все още сме в битката и се чувствам комфортно”, добави Хейдън.

Пети и шести в класирането са състезателите на М-Спорт Мадс Остберг и Ерик Камий. Седми се нареди Дани Сордо с третия Хюндай, а топ 10 допълват От Танак, Есапека Лапи и Лоренцо Бертели.