Начало Рали Маркус Грьонхолм впечатлен от Лапи и Сунинен

Маркус Грьонхолм впечатлен от Лапи и Сунинен

72
0

Двукратният световен рали шампион Маркус Грьонхолм остана впечатлено от младите финландски пилоти Есапека Лапи и Теему Сунинен. Пилотът на Тойота спечели първа WRC победа в домашния си старт, а сънародникът му от М-Спорт завърши четвърти след оспорвана битка с Елфин Еванс и Юхо Ханинен за подиума. Грьонхолм, който има 7 победи в рали Финландия, бе специален гост-репортер на Ред Бул TV за уикенда и наблюдава наистина отблизо случващото се по бързите отсечки.

„Прекрасно е да видя как победата в рали Финландия се връща във финландски ръце! Но не само Есапека, Теему също свърши страхотна работа. В момента в страната ни има много талантливи млади състезатели. Аз помагам на Яри Хутунен, който бе наистина бърз във WRC2 във Финландия. За първи път се качи на кола със задвижване на четирите колела, а биеше Ерик Камий, който е заводски пилот”, коментира Грьонхолм.

„Наричам тези пилоти „Плейстейшън момчетата”, защото са толкова млади! И карат по такъв начин (все едно се състезават на видео игра). Трудно ми е да посоча един забележителен състезател в цялото рали, но Сунинен наистина бе изключителен, тъй като има дори по-малко WRC опит от Лапи.”

Грьонхолм отбеляза също така, че по време на уикенда изкара известно време с Кале Рованпера – 16-годишният син на бившия му съотборник в Пежо Хари Рованпера.

„Невероятно е колко много е постигнал на тези години. Мога да се обзаложа, че ще е в R5 Фиеста за рали Уелс”, допълни той.