Начало Рали Мийк посвети успеха си на Колин Макрей

Мийк посвети успеха си на Колин Макрей

56
0

Крис Мийк посвети първата си победа в световния рали шампионат (WRC) на ментора си Колин Макрей.

Легендарният британски пилот, който спечели титлата през 1995 г., помогна на пилота на Ситроен Рейсинг в началото на кариерата му. Макрей загина през септември 2007 г. при катастрофа с хеликоптер близо до дома си в Шотландия.

„В началото на тази година имах трудности с достигането до финала без грешки. Скоростта ми бе добра, но определено трябваше да подобря доста неща. При пристигането си в Аржентина исках да спечеля точки. От самия старт се чувствах добре, особено в първата отсечка в Аскочинга. Няколко души имаха проблеми, ние дръпнахме с 30 секунди и от там нататък всичко се получи. Усещането е невероятно, специално. В последната отсечка бях напълно концентриран. Нямаше драма. Едва след пресичането на финала, когато започнаха да ми задават въпроси, леко се задавих, защото изминах наистина дълъг път (до този успех). На моменти мислех, че кариерата ми е приключила. Не виждах никакви възможности. Но тази победа я посвещавам на Колин Макрей, защото той ми помогна невероятно много в началото на пътя. Вярваше в мен, когато други не вярваха. Взе ме под крилото си, помогна ми в британския рали шампионата и Джуниър WRC. Без него нищо нямаше да е възможно. Дължа му всичко. Това не е неуважение към всички останали хора около мен и особено Ив Матон, който преди две години реши да ми даде възможност във Финландия, когато нямах никакви опции. Така че тази победа е и малка отплата за доверието.”

Британецът призна също така, че е имал проблем с увереността в началото на сезона заради инцидентите и отпаданията от надпревари: „Знаех, че трябва да сторя нещо, защото с повече от година опит зад гърба, след толкова много работа и вложени усилия напрежението бе осезаемо. Дългата пауза между Мексико и Аржентина ми помогна. Прочистих си главата, дойдох с ясно съзнание, направихме някои нови бележки за маршрута и това изглежда помогна.”

Крис бе категоричен, че DS3 WRC е много силен автомобил, а тимът на Ситроен Рейсинг е изключителен. Той обаче не се впусна в предположения какво може да постигне през останалата част от сезона, тъй като засега целта му е да не бърка по време на състезанията.

Навигаторът на Мийк Пол Нейгл също сподели, че вероятно ще му трябват няколко дни, за да осъзнае какво са постигнали с Крис.

„В събота изпитвахме известно напрежение. Ние водехме, а Ив предположи, че Яри-Мати [Латвала] ще е начело след втория етап. Просто продължихме напред, а след това се оказа, че той има проблеми. Нашата цел бе просто да преодолеем отсечките и особено 42-километровата дистанция, която бе особено сложна, а и там много лесно се бърка. В последния ден бяхме спокойни. Изненадах се, че запазих самообладание след финала. Може би емоциите ще се проявят, след като се прибера у дома. Но една мечта се сбъдна, защото винаги сме искали да вземем победа и титла във WRC. Така че постижението е просто фантастично”, каза Пол.