Начало Рали Макинен ще е щастлив, ако Латвала и Ханинен стигнат финала в Монте...

Макинен ще е щастлив, ако Латвала и Ханинен стигнат финала в Монте Карло

44
0

Тимът на Тойота приключи тест програмата си и е готов за началото на световния рали шампионат (WRC) след 17-годишно отсъствие от първенството. Екипът е воден от четирикратния шампион и четирикратен победители в Монте Карло Томи Макинен. Той заяви, че ще е щастлив, ако пилотите на отбора Яри-Мати Латвала и Юхо Ханинен стигнат до финала на първия кръг от календара.

„Най-важното нещо е да сме спокойни”, заяви Макинен. „От условията зависи страшно много, ситуацията може да се промени за броени секунди. Трудно ми е да кажа в момента къде се намираме като представяне. Малко вероятно е и Монте Карло да ни даде ясни отговори в това отношение, тъй като това рали е различно в сравнение с всички останали.”

„Натоварената програма и кратките срокове бяха най-голямото ни предизвикателство. Разбира се, всички отбори трябваше да конструират напълно нови автомобили, но другите екипи можеха да разчитат на опита си от последните години.”

„Конкретно за Монте Карло аз бих могъл да предам част от личния си опит на пилотите ни, но в крайна сметка всичко зависи от тях и от колата. Целта ни е да трупаме опит, така че ще съм щастлив, ако и двата ни автомобила финишират, и то в минутата на лидерите. Това би бил фантастичен начин за продължим развитието си.”

Яри-Мати Латвала призна, че преди два месеца дори не си е представял, че ще стартира в Монте Карло с Тойота.

„Направих общо 12 дни тренировки: 4 на сняг, един на чакъл и 7 на асфалт”, продължи финландецът. „Това е добро количество изпитания, а и направихме някои полезни стъпки в тестовете. Колата изглежда силна, но тази година развитието ще е от първостепенно значение. Иска ми се да завърша Монте Карло, а след средата на сезона може да започнем да мислим и за подиуми. Първата надпревара е толкова непредсказуема, че не е добра идея да се поставят твърде много цели. През 2015 г. нямах някакъв ясен план, а завърших втори. През 2016-та целта ми бе подиум, а допуснах грешка! За всеки пилот Монте Карло е огромен стрес, защото има толкова неизвестни фактори, сложен избор на гуми. Но да прекосиш финала пред кралския дворец в неделя е едно от най-прекрасните усещания, което може да се изпита в спорта ни.”

Юхо Ханинен е карал на рали Монте Карло четири пъти, но само веднъж с WRC автомобил. Освен това последната истинска надпревара за него бе рали Финландия през 2015 г. и той няма търпение за началото на сезона.

„Чувствах се добре в Ярис-а по време на тестовете, но разбира се, не знаеш какво може да стане. А и аз от доста време не съм се състезавал”, сподели Ханинен.

„Не мисля кой знае колко какъв ще е резултатът в първата надпревара. Искам да карам спокойно и да стигна до финала. Още имаме много да учим, но според мен ще стане по-лесно, когато установим ритъм през сезона.”

„Това е първото рали, на което ще карам с Кай (Линдстрьом като навигатор). Мисля, че през последните няколко месеца изкарах повече време с него, отколкото със семейството си!”