Начало Рали Микелсен спечели рали Полша, след като Танак спука гума

Микелсен спечели рали Полша, след като Танак спука гума

41
0

Андреас Микелсен спечели неочаквано рали Полша, след като фаворитът за победата От Танак спука гума в последния ден от състезанието. Естонецът успя да я смени и продължи, финиширайки втори. След финала трикратният световен шампион и съотборник на Микелсен във Фолксваген Себастиен Ожие заяви, че От е заслужавал успеха, след което вдигна на ръце колегата си.

Условията в неделя се различаваха коренно от тези през предходните дни – валеше силно и по дистанциите трябваше да се внимава неимоверно много. Битка всъщност се превърна в борба за оцеляване.

Танак спука предна дясна гума в „Бараново 2” – предпоследната отсечка, което му коства 40 секунди и загуба на лидерската позиция.

„Нямам какво да кажа”, заяви разплаканият От след финала. „Един проблем ми коства безкрайно скъпо. Да съм втори не означава нищо.”

Победата в Полша е втора в кариерата на Микелсен. Норвежецът се радваше на успеха и сподели, че е дал всичко от себе си за него: „Това бе единственият начин да компенсираме предната стартова позиция. Накрая се възползвахме от появилия се шанс. Мъчно ми е за От и Райго Мьолдер. Казах му, че знам как се чувства – с мен се случи същото в Швеция миналата година.”

Трети и четвърти завършиха пилотите на Хюндай Хейдън Падън и Тиери Нювил. Новозеландецът имаше проблеми с управлението в тежките условия и изобщо не се чувстваше уверен по хлъзгавото трасе.

„Целта ни бе да подсигурим третото място, а не да се борим за второто”, заяви Хейдън. „Затова се опитахме да сме спокойни. И може би се успокоихме прекалено много! Като цяло съм доволен от уикенда. Фантастично е отново да съм на подиума, надявам се на същото представяне и във Финландия.”

Яри-Мати Латвала завърши четвърти, следван от Ожие, Крейг Брийн (Ситроен), пилотите на М-Спорт Мадс Остберг и Ерик Камий. Последният в топ 10 бе Теему Сунинен с Шкода.