Начало Рали Микелсен: Рали Австралия ще е много емоционално събитие

Микелсен: Рали Австралия ще е много емоционално събитие

46
0

Последната глава от история на Фолксваген в световния рали шампионат ще приключи този уикенд с последния кръг от тазгодишното първенство в Австралия. Трите екипажа на тима – Себастиен Ожие/Жулиен Инграсиа, Яри-Мати Латвала/Мика Антила и Андреас Микелсен (който имаше трима различни навигатори – Мико Маркула, Ола Флоен и Андерс Ягерс) спечелиха 42 победи в 51 надпревари и 621 етапни успеха от 935 състезателни дистанции през последните четири години. Сега им предстоят още 23 специални отсечки – общо 312,98 км, които ще се добавят към покритите до този момент 47 873,44 км.

Последната битка на Фолксваген ще е за второто място в тазгодишния шампионат. Микелсен/Ягерс все още имат шанс за вицешампионската позиция. Те са на 14 точки зад вторите понастоящем Тиери Нювил/Никола Гилсул и на 3 и 10 пред другите два екипажа на Хюндай – Хейдън Падън/Джон Кенард и Дани Сордо/Марк Марти. За да спечели второто място, Андреас трябва да е поне на подиума.

„Рали Австралия ще е много емоционално събитие, защото – както всички знаем – ще е финален старт за Фолксваген”, коментира Микелсен. „Отборът ми стана много близък. Благодарен съм на всички за времето ни заедно и наистина искам да се сбогуваме със силен резултат. Това е важно и за двама ни с Андерс, защото искаме да си върнем втората позиция в шампионата от приятеля ми Тиери. А за да го сторим, трябва да се борим за победа. Това обаче няма да е лесно, тъй като ще сме трети (в стартовия ред) по отсечките. Ще се постараем да прилагаме натиск от самото начало. Най-голямото предизвикателство в Австралия са участъците с бързи завои, където видимостта е трудна. Рали в джунглата – това е най-доброто описание. Със сигурност съм много мотивиран и нямам търпение за състезанието.”

Ожие сподели, че ситуацията е странна за всички във Фолксваген Моторспорт, тъй като в екипа не искаха да празнуват по този начин четвъртите си поредни титли.

„Когато поглеждам назад, към последните пет години, не мисля само за успехите, на които се радвахме заедно”, продължи французинът. „Благодарен съм, че работих с толкова страхотни хора. Създадохме истински приятелства през това време. Мога само да се надявам, че ще видя колкото се може повече от тях отново.”

„Последното рали с Фолксваген – звучи като истинска лудост. Сигурен съм обаче, че ще успея да изхвърля тази мисъл от главата си по време на самото състезание. Стартовата ми позиция не е точно обещаваща, но ще сторя всичко по силите си, за да има какво да празнуваме и съвсем на финала.”

Латвала от своя страна призна, че е трудно да се осмисли решение като това за изтеглянето на тима от WRC за по-малко от седмица: „Мога само да повторя, че винаги ще помня времето си в тима. Имахме толкова страхотни моменти, които означават страшно много за мен и бих искал да благодаря на всички в отбора за тях. Сега съм длъжен да се съсредоточа изцяло върху финала на сезона. Решен съм да се справя както трябва в последния си старт с Фолксваген и ще натисна здраво, за да се боря за победа, особено като се има предвид, че този резултат ще е сбогуването ни с тима.”