Начало WRC News М-Спорт записа в Монте Карло рекордно 250-то класиране в точките

М-Спорт записа в Монте Карло рекордно 250-то класиране в точките

304
0

М-Спорт Форд записа рекорден резултат в рали Монте Карло – 250-то поред състезание от световния шампионат (WRC), в което екипаж на тима завършва в точките. Есапека Лапи и Теему Сунинен финишираха четвърти и осми. Това означава, че в продължение на 18 години на практика във всяко рали екипаж на М-Спорт е записвал актив.

Уникалната поредица започва с Карлос Сайнц и Колин Макрей с техните Форд Фокус RS WRC

Двамата финишират трети и четвърти в Монте Карло през 2002 г. Общо 22 пилоти и 28 навигатори са част от забележителното постижение. През тези почти две десетилетия екипът спечели три титли при конструкторите и по две при състезателите и ко-пилотите, както и 50 победи и общо 185 подиума.

Сред най-забележителните моменти е двойната победа на Маркус Грьонхолм и Мико Хирвонен в Нова Зеландия през 2006 г. С нея М-Спорт си осигури първата титла от 27 години. През 2008-ма Яри-Мати Латвала стана най-младият победител във WRC с успеха си в Швеция. През 2011-та пък Фиеста RS WRC дебютира с троен успех в снежното рали.

Сред по-необичайните моменти е президентска визита след успеха на Марко Мартин в рали Финландия през 2003 г. От Танак пък взе точка през 2015-та в Мексико, след като колата му потъна на дъното на езеро, където остана в продължение на повече от 10 часа!

През 2017 г. М-Спорт за пореден път демонстрира, че с малко повече средства може спокойно да се съревновава със заводски отбори с огромни бюджети

Частният екип надделя над три такива и триумфира с титлите както при отборите, така и при пилотите и навигаторите.

„Гордея се невероятно много с това постижение и смятам, че то няма да бъде подобрено много дълго време, ако изобщо стане!”, коментира управляващият директор на М-Спорт Малкълм Уилсън.

„То е доказателство за невероятния ни екип в Довънби Хол. И е особено ценно като се има предвид, че преди 18 години нямаше рестартове за екипажите. Отдадеността и вниманието към детайла са нещо неделимо от страстта ни към спорта. Те изиграха огромна роля за здравината на колите и успехите ни през годините. Бих искал да изразя огромната си благодарност към тези 22 пилоти и 28 навигатори, както и още по-голяма на всички работещи и работили в Довънби Хол. Без тях този невероятен рекорд нямаше да е възможен.”