Начало Рали Макс Ватанен: Радвам се, че съм „Новак на годината“, но допуснах твърде...

Макс Ватанен: Радвам се, че съм „Новак на годината“, но допуснах твърде много грешки

60
0

Макс Ватанен стана „Новак на годината” в годишното Драйв DMACK Фиеста Трофи – шампионат, в който автомобилът е еднакъв за всички участници.

24-годишният пилот, който е син на световния рали шампион за 1981 г. Ари Ватанен, завърши четвърти в генералното класиране, като преди този сезон всъщност нямаше истински опит в надпреварите. Той сподели, че се радва на признанието, но смята, че е бъркал прекалено много в състезанията.

– Изпитвам смесени чувства. От една страна се радвам, че станах „Новак на годината”, защото това бе целта ни. От друга обаче, смятам, че направихме твърде много грешки. Знам, че това е част от обучителния процес, но съм най-големият критик на собственото си представяне. Едно нещо е сигурно: научихме страшно много и ще сме в значително по-силна позиция за догодина – обясни пилотът. – Асфалтът направо ми отвори очите. На практика не бях карал на такава настилка преди, така че опитът на нея е изключително полезен. Научих се как да контролирам темпото и стратегията си в рамките на цяло рали, а не да се съсредоточавам върху отделни отсечки. Научих се как да провеждам тренировки и да правя бележки. Естествено, далеч съм от това да съм перфектен във всичко, но бе добър старт на годината и смятам, че вървим в правилната посока.

Макс смята, че най-положителната му изява през сезона е демонстрацията на добра скорост и победите в отделни етапи:

– Скоростта е най-важна, тъй като или я имаш, или не: всичко останало може да се научи. Догодина пак ще караме във Фиеста Трофи. Имаме дългосрочен план и участието ни е заложено в него. Ще има нов автомобил за 2015 г., с повече мощност от 1,6-литровия агрегат. Невероятно е какво може да постигне съвременната технология. А след като станах „Новак на годината”, догодина ще се боря за титлата, наградата за която е участие с Форд Фиеста R5 за 2016-та. Наистина искам да съм идеален, но трябва да се концентрираме и върху събирането на бюджета за следващия сезон. Така че засега нямам планирани надпревари, но ако се появи възможност, ще се възползвам!