Начало Рали Махонен: Ситуацията във WRC е шанс да започнем нещо ново

Махонен: Ситуацията във WRC е шанс да започнем нещо ново

33
0
Logo,WRC

Президентът на WRC комисията във ФИА Ярмо Махонен има интересен поглед върху ситуацията в световния рали шампионат и липсата на промоутър за сериите. Според него това е възможност да се създаде нов метод за работа в първенството.

Аз виждам WRC като един спящ гигант – твърди той в интервю за autosport.com. – Разговаряхме с 20-25 от бродкастърите и има огромно желание нещата да се случат. От гледна точка на ФИА това е вторият по важност световен шампионат. Той е ценен, има стойност, но ако не сторим нищо, това ще се загуби и затова работим по търсенето на решение.

Световната федерация водеше преговори с Евроспорт Ивентс да поеме промоутърската работа, най-щекотливата част от която е телевизионното отразяване на кръговете от WRC в световен мащаб. Дискусиите обаче се провалиха. Махонен не посочва причините за това. Сега ФИА събира нови кандидатури за ролята на промоутър.

Искаме да видим какво точно се случва. Има ли нещо или някого, когото не познаваме. Какъв би трябвало да е моделът. Ще започнем дискусии с хората, които имат наистина интересни бизнес планове. Чрез подхода ни за търсене на промоутър всъщност питаме хората какво мислят, че могат да направят. Времевите рамки са много тесни, но според нас наистина заинтересованите ще се включат. По принцип, ако си представим, че никой не отговори на изискванията и не е задоволителен партньор, то разполагаме с потенциала да се справим със собствени усилия. Опциите обаче ще останат отворени и всичко ще е наред за 2013 г. Няма да взимаме прибързани решения, защото в противен случай ще изпаднем в същата ситуацията като преди две години – разяснява Махонен.

Календарът на шампионата ще се състои от 10 до 13 кръга, твърди още президентът на комисията, признавайки, че се разглеждат варианти като Бразилия, Южна Африка, Китай, Русия.

Трябва да сме наистина внимателни и да не увеличаваме разходите. личното ми виждане е, че ако въведем нещо, което увеличава харчовете – например по-дълги състезания, то това трябва да се компенсира от броя стартове в календара. Затова е толкова трудно да се назове точна бройка сега, тъй като може да се окаже истински пъзел да подредим сезона – обяснява още той.