Начало Избрани Mайк Крак: Разполагаме с всички съставки за постигане на успех

Mайк Крак: Разполагаме с всички съставки за постигане на успех

1475
0
Майк Крак
Майк Крак, снимка Астън Мартин

Новият шеф на отбора на Астън Мартин даде  интервю пред различни медии. Това бе първата му изява след като зае ръководна длъжност в британския тим. Според него тимът разполага с всички съставки за постигане на успех.

Инженерът от Люксембург трябва да продължи петгодишният план за успех на собственика Лорънс Строл. Преди около два месеца Астън Мартин се раздели с дългогодишния ръководител на екипа Отмар Шафнауер. Американецът от румънски произход бе начело на отбора през многобройните му трансформации през последното десетилетие.

Благодарение на неговото управление британският отбор не само успява да се задържи във Формула 1  но и продължаваше да процъфтява. През последните няколко сезона тимът придоби навика да отнема подиуми от големите отбори.

Най-щастливият ден за всички в отбора бе в Гран при на Сахир през 2020 г. Тогава Серхио Перес триумфира с болида на Рейсинг Пойнт, а Ланс Строл завърши на трета позиция. 

Сега екипът от Силвърстоун навлиза в нова ера, носейки името Астън Мартин. Съвсем Скоро трябва да бъде завършена новата модерна централа, фабрика и въздушен тунел. Това е първата изцяло нова фабрика, построена от отбор от Формула 1 от близо две десетилетия. Във връзка с това Лорънс Строл се стреми да наеме възможно повече персонал през последните няколко месеца.

Преди няколко месеца Астън Мартин привлече бившия директор на Макларън Мартин Уитмарш. Малко след това към тима се присъединиха бившите главни аеродинамици на Мерцедес и Ред Бул Ерик Бландин и Дан Фелоус. Крак е последният специалист, който пристигна при британците.

49-годишният инженер от Люксембург има впечатляваща биография в моторните спортове. Той бе ръководител на моторспорт програмата на БМВ от 2014 г. Също така има опит и във Формула 1, след като е прекарал 10 години в екипа на Заубер, дори когато той бе закупен от немския производител.

Но сега той се завръща в това, което нарича Шампионската лига на моторните спортове. Според него F1 е неузнаваема в сравнение с деня, в който той си е тръгнал.

Въпреки близките си отношения с Фетел, Крак не е разговарял с четирикратния световен шампион във Формула 1, преди да вземе решението да се присъедини към Астън. Той обясни, че процесът на интервюто е бил много секретен.

Смятам, че през последните години се случиха много положителни неща“, сподели Крак пред медиите.

Трябва да видите колко са се увеличили феновете и аудиторията през последните години. Това е просто невероятно. Мисля, че  до голяма степен това е заслуга на Либърти Медия.“

Ако трябва да съм честен, F1 е много по различна от деня, в който си тръгнах. В момента тя се е развила толкова много. Тук една година е като цяла вечност! Когато погледнете старите болиди от 2009-та или 2010 г., всичко изглежда толкова старомодно.“

Смятам, че Либърти са постигнали големи успехи и мисля, че ще има още.“

Крак разсъждава и върху идеята за повече зрелище в F1.

„В момента спортът е по-ориентиран към шоуто. Според зрителите искат точно това. От тази гледна точка смятам, че те вършат фантастична работа, ако трябва да бъда честен, призна той.

Астън Мартин разполага с всички съставки, за да спечели в F1.

Сега задачата на Крак е да поведе отбора в борбата за титлата с Мерцедес, Ферари, Ред Бул и Макларън, като предостави на Фетел и Строл автомобил, способен да печели състезания.

„F1 е като Шампионската лига. Всеки професионален футболист иска да играе в нея. Същото важи и за инженерите и състезателите в моторните спортове“, каза Крак.

От тази гледна точка това е най-доброто място за живеене. Натискът е налице, но мисля, че трябва да извлечем позитивите от това. Искаме и трябва да успеем. Похарчихме толкова много време и пари, но не за да се намираме на второ място или само да участваме.“

Очевидно е, че не можеш да превключиш и да печелиш от първия ден на сезона. Въпреки това други отбори са опитвали това нещо и са се проваляли.“

„В крайна сметка това е огромно предизвикателство,  но и огромна възможност. Разполагаме с всички съставки за постигане на успех“, завърши Майк Крак.