Начало WRC News Макинен ще опита да убеди Ожие да остане още един сезон

Макинен ще опита да убеди Ожие да остане още един сезон

527
0
Томи Макинен, Себастиен Ожие
Томи Макинен и Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Томи Макинен ще се опита да убеди шесткратния световен рали шампион Себастиен Ожие да остане във WRC поне още един сезон. Французинът неколкократно заяви намерение да прекрати кариерата си в края на 2020 г., но се предполага, че е възможно предизвиканата от коронавируса криза да е променила решението му. Макинен, който ръководи тима на Тойота в световния шампионат, определено се надява, че Ожие ще продължи да се състезава. Преговорите с 36-годишния пилот започват тази седмица, когато отборът му подновява тестовете си.

„Решението, разбира се, не зависи само от мен. Нещата трябва да се обсъдят с различни хора, но определено очаквам възможността за разговори със Себ тази седмица. Аз ще имам място за него догодина, ако това ме питате“, заяви Макинен пред dirtfish.com.

Финландецът, който спечели по време на кариерата си четири WRC титли, смята, че той самият е прекратил кариерата си поне година по-рано.

„Може пък Себ след толкова време извън надпреварите да е готов да изкара още време в ралитата“, добави Макинен

Самият Ожие призна наскоро, че обмисля възможността, тъй като не е и подозирал в каква ситуация ще изпадне заедно с целия световен спорт. Шефът на Хюндай Андреа Адамо пък изрази съгласие с мнението на французина, че са нужни повече ралита, за да има стойност тазгодишният шампионат.

„Съгласен съм за нещо със Себастиен Ожие – това е забележително! Но той наистина е прав, необходими са ни колкото се може повече ралита. Не може да има шампион след само три състезания. Но да сме наясно – не го казвам, защото Хюндай изостава в първенството.“

ФИА и WRC обмислят включването в календара на ралита, които по принцип не бяха част от оригиналния календар за 2020 г.