Начало WRC News Три ралита не стигат, за да се определи шампион, сподели Ожие

Три ралита не стигат, за да се определи шампион, сподели Ожие

609
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Себастиен Ожие смята, че три ралита не стигат, за да бъде определен шампион в световното първенство. Шесткратният световен шампион е начело в генералното класиране за сезон 2020 след проведените в началото на годината три надпревари. Той има 62 точки след ралитата в Монте Карло, Швеция и Мексико, следван в подреждането от Елфин Еванс (54), Тиери Нювил (42), Кале Рованпера (40), От Танак (38) и т.н. Надпреварата в Мексико бе съкратена, за да могат екипите да се приберат в Европа, тъй като затварянето на граници заради пандемията от коронавируса бе започнало.

WRC няма специално изискване колко ралита са необходими, за да се зачете едно първенство

По принцип ФИА и промоутърът на смятат, че са нужни поне седем състезания. Това означава поне още 4 до края на годината. Ожие е категоричен, че три надпревари изобщо не са достатъчни, за да се излъчи световен шампион, обясни самият той пред dirtfish.com.

„Определено не стигат. Три ралита са прекалено малко. Мисля, че през 90-те (години на миналия век) някои шампионати се състояха от само осем състезания. Това позволява да се избегнат приказки от типа на: „А, сезонът беше съкратен и този или онзи не заслужи успеха”. Всички сме в едно и също положение. Би било страхотно да направим пълен шампионат, но не е възможно. Затова трябва да се задоволим с каквото е постижимо.”

„Някои спортове вече работят по концепции, ние също имаме нужда от такава”, продължи Ожие

„Сигурен съм, че ФИА и промоутърът се трудят по въпроса. Определено не е лесно. Организирането на международни събития в момента е крайно сложно. Но вътре в себе си се надявам, че ще имаме шанс да продължим. Няма да е нормален сезон и не бива да очакваме повече от 10 старта в календара. Можем да се считаме за късметлии заради това, че поне направихме три състезания – никой друг шампионат не успя да го стори. Това е по-добре от нищо.”

Ожие изкара изолацията със семейството си в дома им в Швейцария. Той сподели, че е опитал приготвена от съпругата му Андреа торта и допълни, че извънредните условия не са я направили по-добра готвачка.

 

View this post on Instagram

 

Team work ?? #wrc #rallymexico #rally

A post shared by Sébastien Ogier (@sebogier) on