Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън Груп иска да продаде технологичния център в Уокинг с обратен лизинг

Макларън Груп иска да продаде технологичния център в Уокинг с обратен лизинг

2252
0
завод, Макларън, фабрика
снимка: Макларън

Макларън Груп иска да продаде технологичния център на компанията в Уокинг с обратен лизинг. Според информация на Скай Нюз за целта вече е наета агенция за недвижими имоти, която да започне необходимия процес. Обслужваща банка щяла да е Голдман Закс. В Макларън се надяват да получат 200 милиона паунда за технологичния център.

Идеята на обратния лизинг пък е компанията да вземе обратно завода си от купувача на дългосрочен лизинг. По този начин се освобождават средства за първоначалния собственик на имота. Целта на Макларън е допълнително да стабилизира финансовото си положение след месеците на несигурност тази година вследствие на предизвиканата от пандемията от коронавирус криза.

Според Скай от Уокинг са наели Голдман Закс и HSBC за допълнителни консултации и възможно рефинансиране на дългове догодина. Обсъжда се също така продажбата на малък дял от Макларън Рейсинг.

В изявление за Скай Нюз говорител на Макларън заяви, че тази операция е част от финансовата стратегия на компанията, обявена по-рано тази година.

„Тези инициативи надграждат краткосрочните мерки, които приложихме през лятото. Те ще ни помогнат да подсигурим дългосрочна стабилност, растеж и инвестиции. Предложената продажба с обратен лизинг няма да има ефект върху ежедневните ни операции. Технологичният център на Макларън ще остане наш дом и в бъдеще“, допълни говорителят на компанията.

През март основният акционер Мумталакат инвестира 300 млн. паунда. По-рано тази година Макларън взе 150 милиона паунда заем от Националната банка на Бахрейн. През август от Уокинг обявиха оперативна загуба за първата половина на 2020 г. от 184 милиона британски лири. Кризата принуди компанията да съкрати почти една трета от персонала. В началото на август Зак Браун оповести, че Макларън вече е финансово стабилен.