Начало Избрани Макларън разкри името на автомобила за 2023 г.

Макларън разкри името на автомобила за 2023 г.

1393
0
Макларън
снимка: Светослав Котленко

Макларън разкри името на автомобила за 2023 г. Британският отбор наруши досегашната традиция след като обяви, че тазгодишният болид ще се казва MCL60.

Очакваше се автомобилът за 2023 г. да се нарича MCL37. Това щеше да следва същата конвенция за имената, използвана след напускането на Рон Денис. Вместо това той ще носи името MCL60. По този начин ще се отбележи 60-годишнината от основаването на отбора от Уокинг.

Макларън се появява през 1963 г. когато бившият пилот от F1 Брус Макларън решава да създаде свой собствен отбор. Първото участие на екипа е в Гран при на Монако с пилоти Брус Макларън и Крис Еймън. Оттогава британците участва  във всеки сезон от F1. От основаването си досега Макларън е спечелил 183 състезания, 8 шампионата при конструкторите и 22 шампионата при пилотите. Това прави британците вторият най-успешен конструктор след Ферари.

Традиционно автомобилите на McLaren следват ясен модел. Той започна от буквата М, следвана от номера на автомобила, като се започне от M2B, който влиза в първия сезон на Макларън Отборът преминава към наименованието MP4 след идването на Рон Денис през 1980 г. От 2017 г. до момента тимът преминава започва да използва съкращението MCL.

Макларън не е първият отбор, който кръщава автомобилите си в чест на специални дати. Миналата година Ферари нарече своя болид F1-75 в знак на признание за 75 години от момента, в който Енцо Ферари е запалил двигателя, използван в първия автомобил от F1 на италианския отбор.

Макларън ще представи MCL60 на 13 февруари. Това ще бъде първото официално събитие за новия директор на екипа Андреа Стела. Италианският инженер застана начело на отбора след напускането на Андреас Зайдл. Британците също така ще бъдат с обновен пилотски състав.  Тимът ще разчита на Ландо Норис и на новака Оскар Пиастри. Към тях се присъединяват резервните състезатели Алекс Палу и Мик Шумахер.

Вчера британците обявиха партньорството си с DP World. Базираната в Дубай компания ще отговаря за логистиката на екипа. Така за пореден път бе доказано умението на главния изпълнителен директор Зак Браун да привлича все повече носи спонсори към своя отбор.