Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън се надява да изпревари Ферари в по-късен етап от сезона

Макларън се надява да изпревари Ферари в по-късен етап от сезона

1928
0
Макларън и Ферари
снимка, Пирели

Андреа Стела вярва, че разликата между Макларън и Ферари не е много голяма. Италианският специалист е на мнение, че неговият отбор може да се справи със Скудерията в по-късен етап от сезона благодарение на сериозното развитие на автомобила MCL38.

Макларън имаше сравнително силно начало на тазгодишната кампания в F1. Отборът от Уокинг се качи на подиума в Австралия благодарение на Ландо Норис. Тимът също така вкара два автомобила в точките във всички стартове през 2024 г. Така Макларън се радва на много по-силна първа половина на кампанията в сравнение с преди 12 месеца

Понастоящем Макларън е третият по-сила отбор на стартовата решетка. Британците изостават както от Ред Бул, така и от Ферари. Скудерията направи огромна крачка напред от началото на годината и има представител на подиума във всички 4 старта. Ферари дори записа двойна победа в Австралия и се доближи до Ред Бул.

Миналия уикенд Ферари успя да победи Макларън в директна битка на Сузука. Очакванията бяха британският отбор да има предимство заради характеристиките на японското трасе. В крайна сметка обаче от Ферари имаха по-добро състезателно темпо и стратегия, което им помогна да се справят с Ландо Норис и Оскар Пиастри.

Ръководителят на Макларън Андреа Стела коментира борбата на неговия отбор с Ферари от началото на годината. Италианецът е убеден, че Макларън ще успее да изпревари своите съперници от Маранело, като разчита на по-солидна програма за развитие.

„Миналия уикенд изглеждаше, че сме загубили тази битка. Работим усилено, за да можем да сме по-конкурентоспособни в близко бъдеще“, сподели Стела в подкаста F1 Nation.

„Бих казал, че Ферари определено не са далеч пред нас.  Тази година определено ще видим една сериозна битка за развитие, защото тези автомобили все още предлагат доста резултати, ако бъдат развити добре. Бих казал, че това е основната цел за нас“, продължи ръководителят на Макларън.  „Хубаво е да видим, че те са по-добри от нас само с няколко десети. Това беше доста очевидно на Сузука. Това е писта, където има висока деградация и до известна степен лесни изпреварвания. В този случай е трудно да задържиш по-бързите автомобили зад себе си, дори и да имахме много силна квалификация. Това означава, че автомобилите в общи линии завършиха в очаквания ред на конкурентоспособност“, каза още Стела.

Стела разкри, че в Макларън са започнали състезанието в Япония с мисълта за място на подиума. Отборът от Уокинг обаче не е успял да постигне тази цел заради по-доброто темпо на Ферари

„Очакванията ни определено бяха, че можехме да завършим на подиума.  Опитахме се да финишираме на подиума и спряхме рано с Ландо. Така искахме да сме сигурни, че ще запазим позицията на пистата. В крайна сметка нямахме достатъчно темпо, за да запазим позицията си, особено спрямо Карлос. Той можеше да остане по-дълго на трасето, да натрупа няколко обиколки с гумите си и след това да мине бокса и да изпревари Ландо без проблеми“, каза Стела.

„Надявахме се на подиум, но по време на състезанието открихме, че това не е възможно“, продължи шефът на Макларън. „Както казвам, Ферари не е далеч. Надявам се, че скоро ще имаме някои разработки, които ще направят борбата ни с тях много по-възможна.“

„Би трябвало да имаме добър пакет с разработки в Маями. Дори и да става въпрос за уикенд със спринт, ние определено ще се опитаме да ги внедрим в автомобила. След това би трябвало да имаме поне още един, ако не и два пакета с големи разработки през този сезон“, добави Стела.

Макларън направи огромна крачка напред през миналия сезон. Отборът от Уокинг представи няколко сериозни пакета с актуализации, които помогнаха разликата с Ред Бул да бъде значително съкратена. Сега целта на тима е същата. Но според Стела е необходими всички в Макларън да се фокусират върху настоящето, а не върху миналото

„Първата част от посланието, което предаваме вътрешно, е, че за нас е важен крайният резултат. Той потвърждава, че Макларън е третият най-добър отбор на този етап от сезона. Това също така потвърждава траекторията, която започнахме преди 12 месеца, а това не трябва да се приема за даденост“, обясни Стела.

„Това е първият положителен резултат. Определено гледаме напред и гледаме към факта, че Ферари не е прекалено далеч. Вярваме, че имаме възможности да се развиваме и да ги настигнем.“

„Абсолютно сме решени да извлечем достатъчно резултати от автомобила, за да отидем и да атакуваме Ферари за второто място при конструкторите. Ако постигнем същото развитие, както преди няколко месеца, защо да не помислим за спечелване на състезания в края на тази година.“

„Не искам да изглеждам арогантен. Смятам, че това е в рамките на цифрите, на фактите и определено това е начинът на мислене, който всички в Макларън имат. Ще работим усилено, за да се случи това нещо“, завърши Андреа Стела.