Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън влезе в „Книгата на Гинес“ със световен рекорд за питстоп от...

Макларън влезе в „Книгата на Гинес“ със световен рекорд за питстоп от 1,8 сек

2426
0
Ландо Норис, Макларън
снимка: Макларън

Тимът на Макларън от Формула 1 получи сертификат и влезе в „Книгата за световни рекорди на Гинес“ благодарение на направен за 1,8 секунди питстоп. Това е спирането в бокса за смяна на гуми на болида на Ландо Норис в 27-ата обиколка на Гран при на Катар.

Питстоповете във Формула 1 са само за смяна на гуми от 2010 г. насам. Тогава бе забранено дозареждането с гориво при спиране в бокса. След това смяната на гуми се превърна в изкуство на бързината. Механиците в отделните отбори усъвършенстваха процедурата до такава степен, че питове под 2 секунди вече не са нещо необичайно. Постижението на Макларън обаче е дори по-добро.

Тимът от Уокинг отбеляза огромен прогрес през втората половина на сезон 2023. Работата в бокса бе част от напредъка. Питът в Катар е най-бързият в историята на Формула 1. И тъй като постижението е забележително и само по себе си, извън контекста на автомобилния спорт, то бе регистрирано в „Книгата на световните рекорди на Гинес“

Ландо Норис бе в завода като част от екипа при получаването на сертификата. Досега рекордът принадлежеше на Ред Бул. Той бе за 1,82 сек – питстоп от Гран при на Бразилия през 2019 г.

От отбора на Макларън се очаква да продължи с прогреса и през следващия сезон 2024. Специален материал относно работата на екипа в това отношение може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (269).

Междувременно от Пирели, коментираха, че имат ясна цел за следващите сезони, след като премахването на одеялата за подгряване на гумите бе отложена.

„За 2024 г. трябва да работим по създаването на ново поколение смеси. Ще продължим да подобряваме издръжливостта на гумите. Ще се трудим и по прегряването“, коментира главният инженер на Пирели за F1 Симоне Бера.

„Искаме да разберем защо ефектите на прегряване се повишиха през 2023 г. в сравнение с 2022-ра. Каква е причината? След този анализ ще се постараем да вложим наученото в разработката на следващите смеси. Желанието ни е пилотите да могат да натискат на максимум, а не да пазят гумите заради температурите“, допълни инженерът.