Начало Moto News Макс Биаджи слага край на спортната си кариера

Макс Биаджи слага край на спортната си кариера

328
0
Макс Биаджи

Макс Биаджи обяви, че слага край на спортната си кариера в края на сезон 2012 г. Пилотът, който е двукратен Superbike шампион и има четири титли в клас 250 куб. см, направи съобщението на специална пресконференция на пистата Валелунга, където е започнал да се състезава.

41-годишният Биаджи обясни, че решението е било много трудно за него, но усеща, че вече е време да е повече със семейството си. Той допълни, че се гордее от факта, че до последно е конкурентоспособен на пистата.

Всичко започна за мен точно на Валелунга. Бях млад, нямах нищо общо със света на мотоциклетите, но нещо ме влечеше към тях. Последва една истинска мечта, която продължи наистина много дълго. Сега избирам да спра. Не съм контузен и имах предложение за нов договор от Априля – същия мотор, същите пари. Но мисля, че вече достатъчно време съм бил далеч от съпругата и децата си. Сега е точният момент да се откажа – обясни Биаджи.

Първият сезон на „Римския император” в Гран при е 1992 г. (когато е на 20 години). Той печели 29 победи и четири последователни титли в четвъртлитровата категория с Априля и Хонда. Следват още 15 успеха в кралския клас (500 куб. см/МотоGP) – с Ямаха и Хонда, като през цялото време е в ожесточено съперничество със сънародника си Валентино Роси. Биаджи е три пъти вицешампион в МотоGP (веднъж е втори след Мик Дуан и два пъти след Роси). Излиза от шампионата при противоречиви обстоятелства в края на 2005 г., след което изобщо не се състезава през цялата 2006 г. Следващия сезон вече е в WSBK и сензационно печели в дебюта си (старта в Катар). Кара последователно за Сузуки и Дукати преди да отиде в Априля през 2009 г., където бе досега.

От Априля благодариха на Макс Биаджи за всичко, което е сторил и постигнал с тях.

От първата титла, която спечелихме през 1994 г. в 250 куб. см до короните в световния супербайк шампионат, историята на Априля е неразривно свързана с усилията на Макс. Взехме незабравими победи – се казва в изявлението по повод оттеглянето на пилота.