Начало Рали Макс Ватанен ще се състезава в Drive DMACK Fiesta Cup

Макс Ватанен ще се състезава в Drive DMACK Fiesta Cup

40
0
Ари Ватанен,Макс Ватанен

Името Ватанен отново ще е част от света на ралитата благодарение на Макс – синът на световния шампион за 1981 г. Ари Ватанен. Младежът ще участва в новата категория Drive DMACK Fiesta Cup.

Това е най-добрата опция за млад състезател като мен, за да получи реален опит на трасетата от световния шампионат и да върви напред в кариерата си. Надпреварите ще са напрегнати, но ще получим възможност да впечатлим хората – коментира Макс.

Той допълни, че фамилията му е едновременно и предимство, и недостатък, като дава известен превес на положителните страни от това да се казва Ватанен:

Добрата страна е, че ми дава някои шансове и кара хората да се сетят кой си. Негативното е, че се създават високи очаквания: всички наоколо смятат, че синът е като бащата, а в живота не е така, разбира се! Не бива да се забравя, че и на Ари не му е лесно. Той е бил на върха дълго време и му е трудно да види нещата от моя гледна точка. Иска всичко да е перфектно. Ако не внимавам, това може да се окаже лошо за личните ни взаимоотношения. Но баща ми ме подкрепя много досега. Дава ми полезни съвети, но се опитва да стои по-настрани. Смятам, че така е най-добре за всички. Говорим непрекъснато, но аз карам колата, той не може да направи повече.

Наградата за победителя в сериите DMACK ще е програма от седем кръга във WRC2 през 2015 г. с Форд Фиеста R5. Ватанен младши обясни, че е избрал точно този шампионат заради разнообразието от стартове, както и доброто съотношение качество/цена, което е от огромно значение за един млад пилот.

Най-важното нещо е да се трупа опит, а тези серии ще го позволят. Искаме да вървим стъпка по стъпка и те ни го позволяват. Имаме двегодишен план: през първия сезон да уча, а през втория да опитам да спечеля. Това, разбира се, не означава, че няма да се старая и през тази година! Нямам търпение за всички надпревари, но особено много искам да карам в първите три, които са на чакъл, както и в домашния си старт. За един финландски пилот е изключително изживяване да кара в родината си – допълни Макс.